W niedzielę, 13.05.2018r. w Centrum Zdrowia Dziecka wspólnie z Fundacją Onkolandia zorganizowaliśmy kolejny warsztat z serii „Zamieniamy niezdrowe na zdrowe”.
Po raz kolejny spotkanie poprowadziła wspaniała, nieoceniona Monika Mrozowska, która z ekipą zaangażowanych pomocników przygotowała dwie wytrawne pasty kanapkowe – a’la “anchois” i a’la pesto z suszonych pomidorów, w ich zdrowej odsłonie.
Ideą akcji “Zamieniamy niezdrowe na zdrowe” jest zmiana złych nawyków żywieniowych dzieci będących pacjentami Oddziału Onkologii. Wiemy, jak trudno zrezygnować z pysznych przekąsek, niestety najczęściej ubogich w składniki odżywcze, a wręcz pełnych niezdrowych dodatków, których powinno się unikać (szczególnie w trakcie leczenia!). Dlatego proponujemy inne rozwiązanie: na każdym spotkaniu uczymy się przygotowywać proste, ulubione przekąski w ich zdrowej wersji! Staramy się zainspirować dzieci i ich rodziców i przekonać, że to, co zdrowe, może być tak samo smaczne ja niezdrowe przekąski – a może nawet smaczniejsze .
Dzięki jedzeniu własnoręcznie robionych przekąsek unikamy niezdrowych dodatków np. syntetycznych emulgatorów, wzmacniaczy smaku, zbyt dużej ilości soli czy cukru, który ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie (nie tylko tuczy, zakwasza, czy kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ale jest też odpowiedzialny za cukrzycę, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu i próchnicę, niewskazany absolutnie przy chorobach nowotworowych!). Opierając swoje domowe wyroby na świeżych owocach i warzywach, 100 % kakao, ksylitolu, czy nierafinowanych olejach korzystamy z ich niezwykłych wartości odżywczych, wspomagając tym samym proces leczenia i wzmacniając własne zdrowie.
Bazą past kanapkowych były pestki słonecznika, które mają mnóstwo wartości odżywczych.
Pestki słonecznika:
mają liczne wartości odżywcze, spośród których uwagę zwraca zawartość witaminy E – są jednym z bogatszych źródeł tej witaminy. Nasiona słonecznika mają jeszcze inne wyjątkowe właściwości – są skarbnicą fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami serca i rakiem.
1. Pestki słonecznika obniżą poziom cholesterolu
Ziarna słonecznika należą do grupy produktów o największej zawartości fitosteroli (322 mg/100 g) – substancji, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL w surowicy krwi, a tym samym zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
2. Pestki słonecznika mogą zapobiec rozwojowi nowotworów
Wartość energetyczna – 584 kcal
Białko ogółem – 20.78 g
Tłuszcz – 51.46 g
Węglowodany – 20.00 g (w tym cukry proste 2.62 g)
Błonnik – 8.6 g
Witaminy
Tiamina – 1.480 mg
Ryboflawina – 0.355 mg
Niacyna – 8.335 mg
Witamina B6 – 1.345 mg
Kwas foliowy – 227 µg
Witamina A – 50 IU
Witamina E – 35.17 mg
Wapń – 78 mg
Żelazo – 5.25 mg
Magnez – 325 mg
Fosfor – 660 mg
Potas – 645 mg
Sód – 9 mg
Cynk – 5 mg
jednonienasycone – 18.528 g
wielonienasycone – 23.137 g
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Monika zaprezentowała jak przyrządzić dwie wytrawne pasty kanapkowe – a’la “anchois” i a’la pesto z suszonych pomidorów, w ich zdrowej odsłonie.
PRZEPISY DO POBRANIA: wytrawne pasty kanapkowe – a’la “anchois” i a’la pesto z suszonych pomidorów >>>