W niedzielę, 10 czerwca 2018, w Centrum Zdrowia Dziecka na Oddziale Onkologii, znów ZAMIENIALIŚMY NIEZDROWE NA ZDROWE. Spotkania organizujemy cyklicznie razem ze wspaniałą ekipą z Fundacji Onkolandia. Przypmnijmy – ideą akcji jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci będących pacjentami Oddziału Onkologii. Wiemy, jak trudno zrezygnować z pysznych przekąsek, które niestety najczęściej są ubogie w składniki odżywcze, a wręcz pełne niezdrowych dodatków, których powinno się unikać (szczególnie w trakcie leczenia!). Dlatego proponujemy inne rozwiązanie: na każdym spotkaniu uczymy się przygotowywać proste, ulubione przekąski w ich zdrowej wersji! Staramy się zainspirować dzieci i ich rodziców i przekonać ich, że to, co zdrowe, może być tak samo smaczne ja niezdrowe przekąski – a może nawet smaczniejsze:)
Warsztat poprowadził po raz kolejny wspaniały Piotr Vienio Więcławski – znany warszawski raper, kucharz i smakosz. Znawca wszystkiego, co pyszne i zdrowe.
Dzięki jedzeniu własnoręcznie robionych przekąsek unikamy niezdrowych dodatków np. syntetycznych emulgatorów, wzmacniaczy smaku, zbyt dużej ilości soli czy cukru, który ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie (nie tylko tuczy, zakwasza, czy kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ale jest też odpowiedzialny za cukrzycę, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu i próchnicę, niewskazany absolutnie przy chorobach nowotworowych!). Opierając swoje domowe wyroby na świeżych owocach i warzywach, 100 % kakao, ksylitolu, czy nierafinowanych olejach korzystamy z ich niezwykłych wartości odżywczych, wspomagając tym samym proces leczenia i wzmacniając własne zdrowie.
Tym razem zrobiliśmy czekoladowy pudding z awokado z musem z mango, orzechami i morelami, a do wypicia koktajl mango lassi.
PRZEPISY DO POBRANIA: Czekoladowy pudding z awokado i mango lassi >>>>
Dlaczego warto spożywać naturalne kakao?
1. WYDŁUŻA ŻYCIE
Badacze z Harvard Medical School na czele z profesorem Normanem Hollenbergiem analizowali dietę plemienia Kuna z Panamy i odkryli, że jego członkowie, którzy spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują, żyją znaczniej dłużej niż inni mieszkańcy Panamy i nie zapadają na demencję. Zdaniem ekspertów, sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina.
2. POPRAWIA PAMIĘĆ
Kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych, który związany jest ze zmianami zachodzącymi w obszarze mózgu zwanym zakrętem zębatym – przekonują naukowcy z Columbia University Medical Center (CUMC) na łamach pisma „Nature Neuroscience”. Wszystko za sprawą zawartych w nich flawonoli (antyoksydantów).
3. ŁAGODZI STRES I POPRAWIA NASTRÓJ
Pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, łagodzi stres. Działanie relaksacyjne przypisuje się obecności kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające. Poza tym kakao jest skarbnicą magnezu (499 mg/100 g), który wycisza w stresowych sytuacjach i łagodzi depresyjne nastroje. Kakao jest też źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia, stąd często określa się go mianem „czekoladowej ecstazy”.
Wartości odżywcze kakao (w 100 g/jednej łyżce stołowej – 5,4 g ):
Wartość energetyczna – 228/12 kcal
Białko ogółem – 19.60/1.06 g
Tłuszcz – 13.70/0.74 g
Węglowodany – 57.90 g/3.13 (w tym cukry proste 1.75/0.09)
Błonnik – 37.0/2.0 g
Witaminy:
Tiamina – 0.078/0.004 mg
Ryboflawina – 0.241/0.013 mg
Niacyna – 2.185/0.118 mg
Witamina B6 – 0.118/0.006 mg
Kwas foliowy – 32/2 µg
Witamina K – 2.5/0.1 µg
Witamina E – 0.10/0.01 mg
Minerały:
Wapń – 128/7 mg
Żelazo – 13.86/0.75 mg
Magnez – 499/27 mg
Fosfor – 734/40 mg
Potas – 1524/82 mg
Sód – 21/1 mg
Cynk – 6.81/0.37 mg
Kwasy tłuszczowe:
nasycone – 8.070/0.436 g
jednonienasycone – 4.570/0.247 g
wielonienasycone – 0.440/0.024 g
Kofeina:
230/12 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kakao-wydluza-zycie-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kakao_43425.html