Tradycyjna Medycyna Chińska to niezwykle spójny, precyzyjny, logiczny jak matematyka system medyczny z wielowiekowym doświadczeniem. Szczególnym walorem TCM jest PROFILAKTYKA, a co za tym idzie głębokie, wielopoziomowe zrozumienie czynników wspierających odporność w kontekście konkretnego patogenu.
TCM ma wiele do zaoferowania w obliczu epidemii i naprawdę warto po nią sięgnąć, tym bardziej, że pomyślnie przeszła test na pierwszej linii frontu walki z koronawirusem w Chinach.
Lekarze Tradycyjnej Medycyny Chińskiej rozpoznali i sklasyfikowali naturę patogenu to “zimna wilgoć i toksyczne gorąco”. Aspekt „toksycznego gorąca” wywołuje gorączkę, ból gardła, suchy kaszel, bóle mięśni. „Zimna wilgoć” odpowiada za tworzący się, trudny do usunięcia śluz, który zalewa układ oddechowy, prowadzi do niewydolności oddechowej oraz zapalenia płuc.
Oryginalny sposób pojmowania i opisywania rzeczywistości, egzotyczna terminologia, wszechobecne metafory mogą stanowić nie lada trudność dla „niewtajemniczonych” – osób spoza kręgu studentów, terapeutów i pacjentów TCM.
Dlatego postaram w prosty sposób wyjaśnić ideę koncentrując się na wnioskach praktycznych.
Główna strategia to wzmocnienie metabolizmu (Potrójny Ogrzewacz), bo to on odpowiada za produkcję oraz dystrybucję płynów ciała. Zaburzenia jego pracy będą skutkowały wytwarzaniem śluzu – “zimna wilgoć”. Dlatego tak istotne jest skupienie uwagi na zharmonizowaniu i odbarczenie całego systemu.
80% siły leczenia w TCM należy do dietetyki! Kluczem jest wzmacnianie środka (Środkowego Ogrzewacza) – centrum trawienia. Jak to zrobić?
Zasady są zadziwiająco proste i oczywiste, a jednak bardzo skuteczne.
Po pierwsze rytm – 3 regularne, ciepłe posiłki dziennie. Lekkie kolacje (zupa) najpóźniej ok 18tej. Bardzo ważne, by nie przejadać się wieczorem!
Druga zasada – umiar dotyczy nie tylko kolacji, ale wszystkich posiłków – pamiętajmy, że system trzeba odbarczyć – nie najadajmy się więc do syta, ale w 70-80 %. Nauczmy się delektować uczuciem lekkiego niedosytu.
Trzecia zasada to utrzymanie ciepła w Środkowym Ogrzewaczu – warunek prawidłowej ekstrakcji i transformacji pokarmów. Co oznacza ciepłe posiłki oraz napoje. Najlepsze są gotowane, duszone, pieczone, lekkie proste posiłki na bazie nieprzetworzonych, wysokiej jakości warzyw korzeniowych i kapustnych, suszonych owoców i zbóż z dodatkiem białka zwierzęcego. Korzystne jest też picie gotowanej, dobrze ciepłej wody (ok.1 ½ l), naparów z kopru włoskiego, rumianku, rozmarynu oraz herbat, kompotów z dodatkiem aromatycznych przypraw jak kardamon, skórka pomarańczy, mandarynki itp. Aromatyczna herbaty, szczególnie wieczorem z powodzeniem może zastąpić niepotrzebną przegryzkę.
Nie ma odporności bez właściwej regeneracji. Każdy kto potrzebuje wzmocnić swój system immunologiczny powinien wiedzieć, że maksimum energetyczne procesów regeneracyjnych w organizmie przypada między godziną 21:00 a 23:00 i osiąga swą pełnię podczas snu. Zatem warto chodzić spać o 21:00 – 22:00!
Warto też zadbać o systematyczną aktywność fizyczną na świeżym powietrzu. Rekreację w otwartej przestrzeni (gdy to będzie możliwe w ogrodzie, parku, lesie) w połączeniu z właściwym zabezpieczeniem potrzeb żywieniowych i zadbaniem o regenerujący sen harmonizując system (Potrójny Ogrzewacz) wyzwoli potencjał sił obronnych w organizmie i przejawi się na wielu poziomach. Możemy liczyć na liczne skutki uboczne: przypływ energii, poprawę nastroju, spokojny, zrównoważony umysł, utratę zbędnych kilogramów, coraz gładszą, promienną cerę, blask w oczach…
Czego powinniśmy zdecydowanie unikać?
Należy unikać wszystkiego nie wspiera naszego ciała, co nas dysharmonizuje: zdenaturalizowanej żywności niskiej jakości, sztucznie konserwowanej, barwionej i aromatyzowanej, rafinowanej, nie sezonowej, zamrożonej, podgrzewania w kuchence mikrofalowej itd.
Ponadto TCM rozumiejąc naturę koronawirusa – “zimna wilgoć,” zaleca wyłączenie pokarmów, które mają właściwości ochładzające i nawilżające. Spożywanie ich wzmacnia “zimną wilgoć “ w organizmie, czyniąc go bardziej podatnym na wpływy COVID-19.
Należy ograniczać, a w szczególnych wypadkach wykluczyć wszystko co zimne, słodkie, mocno nawilżające: lody, serki, jogurty, kefiry, desery mleczne, kremy, sałaty surowe warzywa i surowe owoce szczególnie banany i inne owoce egzotyczne, mrożone owoce, soki owocowe, słodkie napoje – szczególnie z lodówki lub z lodem…oraz węglowodany przetworzone, drożdżówki, ciasta, torty, ciasteczka, makarony, pizza, pierogi zwłaszcza w połączeniu z serem, śmietaną, słodkim sosem, czekoladą… Istotne, sukcesywne ograniczanie, a najlepiej wykluczenie produktów tworzących “zimną wilgoć” jest priorytetem żywieniowym.
W traktacie „SZTUKA WOJNY” Sun Tzu napisał: że „szczytem umiejętności wodza jest podporządkowanie sobie wrogiej armii bez walki, a najwyższą kategorią wojennych zmagań jest atakowanie planów przeciwnika poprzez m.in. paraliżowanie jego zamiarów, zanim jeszcze się skrystalizują i staną się realnym zagrożeniem.”
➡️ Warto skorzystać z tej mądrości w walce z zagrożeniem COVID-19❓
Główną strategią jest wzmocnienie zawczasu metabolizmu (Potrójny Ogrzewacz), bo to on odpowiada za produkcję oraz dystrybucję płynów ciała. Zaburzenia jego pracy będą skutkowały wytwarzaniem śluzu – “wilgoci” (jakości którą reprezentuje i do której lgnie koronawirus). Dlatego tak istotne jest skupienie uwagi na zharmonizowaniu oraz odbarczeniu całego systemu trawiennego.
Kluczem do osiągnięcia naszego celu jest wzmacnianie Środkowego Ogrzewacza, ponieważ to tu mieści się źródło naszego potencjału witalności .
❗️Odwołując się do roli jaką odgrywa ODŻYWIANIE, możemy osiągnąć najwyższe zwycięstwo (UNIKNĄĆ WOJNY) posługując się łyżką, nożem i widelcem.
Autorką tekstu jest Teresa Majewska – psychodietetyczka (SWPS) i dietetyczka TCM (Avicenna Institute), członkini Polskiego Towarzystwa Psychologicznego. Współpracuję z Centrum Medycyny Zintegrowanej oraz z Ośrodkiem Psychoterapii Strefa Zasilania oraz Ośrodkiem Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczym Koła PSONI. Blisko 20 lat związana zawodowo z promocją zdrowia, w szczególności z wpływem diety na profilaktykę oraz leczenie chorób cywilizacyjnych: chorób sercowo-naczyniowych, chorób układu oddechowego, otyłości, cukrzycy, chorób onkologicznych, chorób układu pokarmowego, problemów psychologicznych-zaburzeń odżywiania, uzależnień, zaburzeń nastroju, chorób alergicznych. Autorka Modelu optymalizacji stylu życia z uwzględnieniem wartościowego odżywiania, aktywności fizycznej oraz świadomości.
Kontakt i konsultacje dostępne TU.