Karolina i Maciej Szaciłło – Ona, dziennikarka, na co dzień pisząca reportaże społeczne i wywiady, nauczycielka technik oddechowych i medytacji. On kucharz wegetariański, autor książek kulinarno – lajfstylowych, pasjonujący się dietetyką, medycyną wschodu (szczególnie ajurwedą) i jogą. Ta niezwykła para razem prowadzi bloga o zdrowym sposobie na życie (www.medytujemy.pl), warsztaty i detoksy wyjazdowe. Karolina i Maciej przyjęli również zaproszenie od Fundacji Małgosi Braunek „Bądź” i podczas fundacyjnych warsztatów, przy licznie wypełnionej sali 🙂 przybliżyli nam zasady najstarszej medycyny naturalnej na świecie – Ajurwedy.
Ayurveda to licząca ponad 5 000 lat hinduska medycyna naturalna. Słowo „ayurveda” pochodzi z sanskrytu i składa się z dwóch sylab: „ayur” (życie) i „veda” (wiedza, mądrość)
W dosłownym tłumaczeniu: „wiedza życia”. To od niej wywodzi się medycyna chińska i tybetańska. Ayurveda nie jest tylko medycyną alternatywną, ale ugruntowanym i kompletnym systemem leczniczym zakładającym, że każdy ma prawo być zdrowym i szczęśliwym, a warunkiem osiągnięcia tego stanu jest równowaga.
W filozofię ayurvedy wpisane jest indywidualne podejście do człowieka. W diagnozie, pod uwagę bierze się warunki klimatyczne, środowiskowe, styl życia, odżywianie, aktywność fizyczną, sferę emocjonalną oraz ogólną sytuację życiową pacjenta. Wspólne oddziaływanie tych elementów decyduje o naszym stanie psychofizycznym, czyli o naszym zdrowiu. Według ayurvedy decydujący wpływ na stan naszego zdrowia ma dieta. W związku z tym, każdy z nas odpowiedzialny jest za swoje zdrowie.
Ayurveda opiera się na założeniu, że wszystko co istnieje obdarzone jest energią – praną. W człowieku prana występuje pod postacią zróżnicowanej energii vaty, pitty i kaphy i zostajemy w nią wyposażeni już w momencie zapłodnienia. Odtąd każdy z nas posiada niepowtarzalny ładunek energetyczny, a wszelkie zaburzenia (choroby) biorą się z zachwiania energetycznego w ciele. Ayurveda ma nam pomóc w równoważeniu tej energii poprzez regulację trzech dosh: (vata, pitta, kapha).
Typ vata: przejawia cechy fizyczne i emocjonalne, które są charakterystyczne dla elementów przestrzeni (akasa) i powietrza (vayu). Ten typ jest bardzo aktywny, ruchliwy energiczne i niespokojny. Takie osoby mają szybką przemianę materii, więc zwykle są szczupłe i mało umięśnione, a ich stawy wydają strzelające dźwięki. Najczęściej są to osoby wysokie, mające jasną karnację, tendencję do suchej skóry i włosów.
Mentalnie i emocjonalnie osoby w typie vata są gwałtowne. Szybko gromadzą informacje i pokazują swoje emocje, szybko decydują czy lubią coś, czy nie. Zazwyczaj szybko się uczą, ale i szybko zapominają. Są kreatywne, pełne pomysłów i wrażliwości. Mogą mieć problemy z koncentracją, często miewają kłopot z realizacją zadań do końca.
Osoby typu vata są bardziej introwertyczne, wstydliwe, skromne i brakuje im pewności siebie. Często nie mogą sobie znaleźć miejsca, są niecierpliwe, ale łatwo się adaptują do zmian. Ludzie vata odczuwają niepewność, obawy i stres zazwyczaj w nieznanym, tłocznym i głośnym otoczeniu. Bardzo często to samotnicy i nonkonformiści.
Jedzenie dla typu vata powinno być: ciepłe, ciężkie, wilgotne, oleiste, odżywcze, słodkie, słone, kwaśne
Unikamy smaków: ostrego i cierpkiego
Typ pitta (dominujący w Polsce): Osoby typu pitta przejawiają cechy ognia (agni). Są średniej budowy z tendencją do tycia po 40 r. ż, ich skóra jest miękka i ciepła, mają dużo wewnętrznego ognia i często czerwienią się na twarzy. Ich włosy są cienkie, rudawe lub blond, mają liczne pieprzyki i piegi. Łatwo robią im się siniaki, zaczerwienienia, wysypki i stany zapalne.
Ich pragnienia są silne. Ludzie typu pitta mówią głośno i z pasją, lubią dominować. Nie tolerują gorącej pogody, światła słonecznego i gorąca, mają bardzo wrażliwe oczy. Są ekstrawertykami i uwielbiają być w centrum uwagi. Pomimo że potrafią kontrolować swoje uczucia, pod wpływem stresu mogą być poirytowani, źli i krytyczni.
Są stanowczy, agresywni, ambitni i zdeterminowani, często są liderami. Lubią zarówno oglądać, jak i brać czynny udział w zawodach sportowych i grach. Są inteligentni, potrafią analizować i oceniać.
Jedzenie dla typu pitta powinno być: słodkie, cierpkie, gorzkie, chłodne, suche, ciężkie, nie oleiste
Unikamy smaków: ostrego, słonego, kwaśnego
Typ kapha: osoby typu kapha mają dużą, ciężką i solidną budowę ciała. Często cierpią na nadwagę, łatwo przybierają na wadze i mają duży przyrost mięśni (pulchne i okrągłe). Ich skóra jest gruba, gładka i wilgotna z niewielką ilością zmarszczek. Mają czystą cerę, jasną i bladą skórę, włosy grube i faliste. Zęby duże i białe.
Osoby typu kapha w działaniu są powolne i metodyczne, bardzo wytrzymałe, jakkolwiek potrafią być ociężałe i trudne do zmotywowania. Lubią życie rodzinne i tradycję. Uczą się powoli, ale mają doskonałą pamięć. Są sentymentalni, nostalgiczni i romantyczni. Tolerancyjni i wybaczający z natury, średnio inteligentni. Lubią przynależeć do grupy, klubu czy społeczności, rodzinni.
Trawienie Kapha jest ciężkie i powolne, przyczyną jest słaba siła trawienna. Osoby typu kapha nie trawią ciężkiego jedzenia. Maja słaby apetyt.
Jedzenie dla kapha powinno być: ciepłe, przyprawione, lekkie, suche, ostre, gorzkie, cierpkie
Unikamy: słodkiego, kwaśnego.
Smaki, a emocje w ajurwedzie:
Ajurweda wyróżnia 6 podstawowych smaków: słodki, kwaśny, słony, ostry, gorzki i cierpki. Za każdym z nich stoją określone emocje.
Słodki to satysfakcja lub nasycenie. Kwaśny podsyca zawiść i zazdrość, ale sprawia również, że dbamy o swoje interesy. Słony odpowiada za radość życia. Zwiększa apetyt. Ostry podkreśla pragnienie silnych doznać i pobudzenie. Gorzki to brak satysfakcji skłaniający do poszukiwania zmian. Cierpki jest przeciwnością ostrego, introwertyczny. Odwraca uwagę umysłu od podekscytowania i pobudzenia.
***
Przepis na domowe kuleczki imbirowe na przeziębienie i grypę od Karoliny i Macieja:
15 g suszonego imbiru
1/2 łyżeczki naturalnego miodu
Mieszamy z taką ilością soku z imbiru, aby utworzyła się gęsta masa. Z niej formujemy kuleczki wielkości grochu. Suszymy. Przyjmujemy 3 razy dziennie po 2 kuleczki (osoby dorosłe; po 1 dzieci) w okresie przeziębienia i grypy. Imbir działa przeciwzapalnie, rozgrzewa, działa wykrztuśnie i poprawia trawienie.
Przeciwwskazaniem do stosowania imbiru są silne stany zapalne skóry, krwawienia i wrzody.
***
Materiały do tekstów zaczerpnięte z www.ajurweda.pl
Po więcej informacji na temat Karoliny i Macieja zapraszamy na ich stronę: www.medytujemy.pl
Do księgarni trafiła właśnie najnowsza książka duetu: „Leki z roślinnej apteki”, w której Karolina i Maciej dzielą się sposobami na wzmocnienie odporności, a także zwalczanie przeziębienia i grypy.
Dziękujemy!