Makrobiotyka opiera się na poglądzie, że ludzie są częścią środowiska, w którym żyją i w sposób ciągły poddawani są jego wpływom poprzez pożywienie, które spożywają, codzienne społeczne interakcje, klimat i miejsce geograficzne.
Dieta makrobiotyczna w większości opiera się o produkty redukujące ryzyko raka. Na przykład zupa miso, którą robi się ze sfermentowanych ziaren soi, soli morskiej i płatków zbożowych spożywana codziennie redukuje ryzyko raka żołądka.
Warzywa morskie (różne gatunki wodorostów) są szczególnie polecane w diecie antyrakowej ze względu na leczenie guzów nowotworowych oraz zapobieganie wchłanianiu substancji radioaktywnych.
Dieta makrobiotyczna ma niezwykłe właściwości, ale nie jest lekarstwem na raka. Jeśli osoba już choruje na nowotwór musi wiedzieć, że samo przejście na dietę makrobiotyczną nie wystarczy. Dieta makrobiotyczna może jednak wspomóc walkę z chorobą i odzyskanie zdrowia.
https://portal.abczdrowie.pl/dieta-makrobiotyczna-a-rak
można tam skorzystać z usługi „zapytaj lekarza”. Zadaje się pytanie mailem i uzyskuje poradę od lekarza
Agnieszka Wagner Moje doświadczenia opisuję na blogu:
Relacja Janet SOMMER z serialu „Nieuleczalni” o jej walce z rakiem odżywianiem makrobiotycznym