newsy

„Mamy narzędzie aby przebadać wszystkich Polaków”

Prof. Krystian Jażdżewski został laureatem Nagrody Polskiej Rady Biznesu im. Jana Wejcherta w kategorii „Wizja i Innowacje”.
Wspólnie z zespołem lekarzy i naukowców z Laboratorium Genetyki Nowotworów Człowieka w Centrum Nowych Technologii Uniwersytetu Warszawskiego i Zakładu Medycyny Genomowej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym opracował wyjątkową metodę przeprowadzania nowoczesnych testów genetycznych opartych na sekwencjonowaniu genomowym.

Dzięki nim można przewidzieć, na co może zachorować pacjent, co zrobić by do tego nie doszło i jak go leczyć, gdy jednak zachoruje.

– To bardzo poruszający moment. W Polsce co trzecia osoba choruje na raka, szczęśliwie nowotwór wcześnie wykryty jest w pełni wyleczalny, testy genetyczne oceniają ryzyko zachorowań i wskazują co zrobić, żebyśmy nie chorowali, lub żebyśmy rozpoznali chorobę wcześnie, kiedy możemy ją w pełni wyleczyć. W Polsce jest nawet milion osób o podobnie wysokim, jak u Angeliny Jolie, ryzyku zachorowania; naszym marzeniem jest, aby znaleźć je wszystkie i powiedzieć co zrobić, żeby nie zachorować lub wykryć chorobę wcześnie – mówił  prof. Jażdzewski podczas uroczystości wręczenia nagród.

TVN24 BiS, rozmowa z prof. Jażdżewskim>>>>