Odżywianie jako istotny czynnik podnoszenia jakości życia w terapii chorób przewlekłych – wykład Teresy Majewskiej, 30 listopada 2019, godz. 11.00 – 13.00, Centrum Kultury Wilanów, ul. Radosna 11, 02-956
Koszt: wstęp wolny / dobrowolna darowizna, podziękowanie za warsztat 20 zł
Zapisy: warsztaty@backup.fundacjabadz.pl / liczba miejsc ograniczona
Wykład skierowany jest do wszystkich poszukujących informacji na temat komponowania diety wspierającej leczenie chorób przewlekłych lub osób zainteresowanych profilaktyką żywienia.
Według Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób styl życia, sposób żywienia, stan psychiczny oraz stan środowiska (w tym jakość żywności) – to łącznie 74% czynników determinujących zdrowie współczesnych populacji! Badacze podkreślają, że lecznicza działalność służby zdrowia stanowi zaledwie 10% ogółu czynników. Z reguły nie doceniamy ogromnego wpływu jaki wywierają na nasze zdrowie codzienne decyzje żywieniowe. Tymczasem T. Colin Campbell (prof. biochemii środków spożywczych na Uniwersytecie Cornella) autor najpełniejszego jakie kiedykolwiek przeprowadzono badania wpływu odżywiania na zdrowie, widzi początek wszelkich problemów zdrowotnych współczesnych populacji „w trzech rzeczach: śniadaniu, obiedzie i kolacji”.
Przedmiotem wykładu będzie konkretna, praktyczna wiedza z zakresu żywienia. Nauczymy się jak wprowadzać zmiany by były trwałe i miały moc wspierania nas w odzyskiwania zdrowia i podnoszeniu jakości naszego życia na wielu poziomach.
Każdy z nas potrzebuje wiedzy w zakresie rozpoznania swoich rzeczywistych potrzeb żywieniowych i sposobów ich zabezpieczenia. Dla osób zmagających się z chorobami przewlekłymi, edukacja żywieniowa jest warunkiem niezbędnym by mogły odzyskać i zachować zdrowie.
Teresa Majewska – psychodietetyczka (SWPS) i dietetyczka TCM (Avicenna Institute), członkini Polskiego Towarzystwa Psychologicznego. Współpracuję z Centrum Medycyny Zintegrowanej oraz z Ośrodkiem Psychoterapii Strefa Zasilania oraz Ośrodkiem Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczym Koła PSONI. Blisko 20 lat związana zawodowo z promocją zdrowia, w szczególności z wpływem diety na profilaktykę oraz leczenie chorób cywilizacyjnych: chorób sercowo-naczyniowych, chorób układu oddechowego, otyłości, cukrzycy, chorób onkologicznych, chorób układu pokarmowego, problemów psychologicznych-zaburzeń odżywiania, uzależnień, zaburzeń nastroju, chorób alergicznych. Autorka „Modelu optymalizacji stylu życia z uwzględnieniem wartościowego odżywiania, aktywności fizycznej oraz świadomości”.