Otwartości, życzliwości i uśmiechu można się nauczyć! Badania wykazują, że myśli, uczucia i emocje mają ogromny wpływ na nasz stan zdrowia – bezpośrednio wpływają na układ odpornościowy.
Podczas Dni Wilanowa (7-9 września 2018), ze wsparciem Centrum Kultury Wilanów, zorganizowaliśmy wydarzenie pt. “Dzień dobry, uśmiechnij się”, czyli seria aktywności – wykładów, warsztatów i akcji społecznych, które miały na celu sprowokowanie mieszkańców do uśmiechu, wzajemnej życzliwości i spojrzenia na siebie samego z sympatią.
Dla tych, którym nie udało się dotrzeć, udostępniamy porady i praktyczne wskazówki, które otrzymaliśmy od prowadzących :).
Slow jogging – japoński sposobu na długowieczność
Polega na bieganiu w powolnym tempie. Prowadząca Anna Sierpowska poleca go każdemu, kto jeszcze nie znalazł swojego rodzaju aktywności, każdemu kto przeszedł kontuzję i boi się nadwyrężenia, a także osobom chcącym zredukować swoją masę ciała, są w rekonwalescencji pochorobowej czy pooperacyjnej.
Truchtając, spalamy dwa razy więcej kalorii, niż chodząc w tym samym tempie jednocześnie korzystając ze wszystkich zalet biegania, unikając jego wad. Do uprawiania slow joggingu nie potrzebujemy żadnego specjalnego sprzętu, wystarczą wygodne buty i możemy wyruszać! Zacząć można w każdym momencie, o każdej porze, rozpoczynając na przykład od codziennego 10 minutowego treningu. Kluczem do sukcesu jest systematyczność!
Więcej informacji o slow joggingu
Rozweselający warsztat żywieniowy
Warsztat żywieniowy przeprowadziła dla nas Kornelia Westergaard, która opowiedziała o makrobiotycznym sposobie żywienia i podzieliła się z nami swoimi przepisami na zdrowe i pyszne desery. Razem przygotowaliśmy bakaliowe trufle z płatków owsianych w kokosie, sezamie, orzechach i karobie oraz panna cottę z mleka kokosowego z musem malinowym (z użyciem agaru, a nie wieprzowej żelatyny). Oba desery były bezglutenowe i w 100% roślinne.
Kokosowa panna cotta z musem malinowym (5 serduszek)
Panna cotta:
- 350 ml dobrej jakości mleka kokosowego (min. 60%)
- 30 g (2 płaskie, niepełne łyżki) brązowego cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 laska wanilii
- szczypta kardamonu
- 5 g (2 płaskie łyżeczki) agaru
- 150 ml wody
Agar rozpuść w niewielkiej ilości wody. Wanilię przekrój na pół i wyskrob ziarenka. Laskę zachowaj do gotowania panna cotty. Wlej do garnka mleko kokosowe, dodaj cukier, ziarenka wanilii, laskę wanilii, szczyptę kardamonu i resztę wody. Zagotuj i dodaj rozpuszczony w wodzie agar, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu ok. 3 min. Zdejmij z ognia, wyjmij laskę wanilii i wlej do 5 foremek w kształcie serca bedzię zestalona.
Mus:
- 200g malin
- 16 g (1 niepełna, płaska łyżka) brązowego cukru trzcinowego lub ksylitolu
Maliny zmiksuj z cukrem blenderem na gładki mus. Wyjmij panna cotty z foremek, obróć i we wgłębienie na odwrotnej stronie łyżką delikatnie wlej gęsty mus malinowy.
Trufle z płatków owsianych w kokosie, karobie i sezamie (30 kulek)
- 65 g masła lub oleju kokosowego
- 125 ml (1/2 szklanki) mleka sojowego
- 16 g (2 płaskie łyżki) karobu
- 100g daktyli – namoczonych we wrzątku i zmiksowanych na puree
- 180 g (1,5 szklanki) płatków owsianych
- 20 g (2 łyżki) rodzynek – spażonych
- 30 g (1/4 szklanki) mielonych orzechów laskowych
- 40 g (1/4 szklanki) mielonego maku
- do obtoczenia: wiórki kokosowe, karob i sezam. Mogą być też mielone orzechy, mak lub popping z amarantusa
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min. Wodę odlej, a daktyle zmiksuj blenderem na gładką masę. W garnku rozpuść masło, dodaj mleko sojowe, karob i mus z daktyli oraz płatki owsiane. Dokładnie mieszaj i trzymaj na wolnym ogniu aż powstanie kleista masa. Dodaj spażone rodzynki oraz mielone orzechy oraz mak. Dobrze wymieszaj i odczekaj aż masa lekko przestygnie. Kiedy ciepłą jeszcze masę możesz dotknąć rękoma formuj w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je dowolnie w wiórkach kokosowych, karobie, sezamie lub mielonym maku, albo orzechach. Aby trufle nie kleiły się do rąk maczaj je w zimnej wodzie.
Wykład „Każdy dzień jest nową szansą na uśmiech. O istocie myślenia i działania”
Emilia Żurek przybliżyła nam różne style komunikacje międzyludzkiej i to jak ważne jest zrozumienie drugiej osoby, która komunikuje się w odmienny od nas sposób. Które emocje są dla nas niszczące i jak ważne dla naszego samopoczucia jest odpowiednie odżywianie. Mogliśmy poznać również praktyczne ćwiczenia i wskazówki podnoszące jakość naszego życia. Oto niektóre z nich:
- Słuchanie muzyki klasycznej, łagodnej
- Ruch/słońce/miłość
- Sen/udany seks
- Ogrzewanie dłoni za pomocą mózgu
- Zapach lawendy, geranium, róży, drzewa sandałowego, rumianku
- Żyj chwilą obecną – polecana książka – “Potęga teraźniejszości” Echart Tolle
- Śmiech
Warsztat „Po jasnej stronie mocy- elementarz pozytywnego myślenia”
Dzięki warsztatowi z Magdą Chołyst – Artist in Bloom zrozumieliśmy istotę „pozytywnego myślenia”, które nie ma nic wspólnego z potocznym „wszystko będzie dobrze” czy ucieczką przed tym, co nie przyjemne. To bardzo świadomy, twórczy wybór sposobów myślenia. Wybór odważny i wymagający wysiłku, bo mózg jest typem leniwca. Lubi to, co dobrze znane i dobrze wydeptane.
Zadanie „Minuta psychowzroczności”
Nastaw sobie budzik na “bezpieczną” godzinę i pozostań z własnym umysłem przez dwie minuty.
Przez minutę poprzyglądaj się własnym myślom, jakby z dystansu. Z ciekawością, jakbyś to nie ty je myślał, ale Twój umysł. Następnie przez kolejną, jedną minutę skup się na oddechu. Ćwiczenia to ma na celu ułatwienie nam obserwowania swoich myśli, żebyśmy mogli je potem odpowiednio kształtować.
Joga śmiechu
Diana Poteralska-Łyżnik – certyfikowana nauczycielka jogi śmiechu – pokazała nam, że śmiechu można się nauczyć i ożywić go w sobie poprzez praktykę opartą na odpowiedniej technice i ćwiczeniach.
Spotkanie autorskie z Oriną Krajewską “Holistyczne ścieżki zdrowia”
Podczas „Dzień dobry, uśmiechnij się” odbyło się także przedpremierowe spotkanie autorskie z Oriną Krajewską i rozmowa wokół książki “Holistyczne ścieżki zdrowia”.