12 marca na Oddziale Onkologii Dziecięcej w Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu odbyły się pierwsze, z planowanej serii, warsztaty kulinarne pt. „Zamieniamy niezdrowe na zdrowe”, zorganizowane przez przez nas oraz Fundację Onkolandia.
Warsztaty poprowadził Piotr „Vienio” Więcławski – warszawski raper, kucharz, smakosz i kulinarny kreator.
Ideą akcji jest zmiana złych nawyków żywieniowych dzieci, będących pacjentami Oddziału Onkologii. Produkty, które często wchodzą w skład codziennej dziecięcej diety są niestety ubogie w składniki odżywcze, ale za to smaczne. Staraliśmy się zainspirować Dzieci i ich Rodziców, że to co zdrowe może być tak samo smaczne, jak to, co można kupić w dziale „przekąski”.
Dzieci fantastycznie uczestniczyły w przygotowaniu potraw, co było dla nich niewątpliwą atrakcją.
Przepisy do pobrania>>>Domowa eko czekolada>>
Dzięki jedzeniu własnoręcznie robionych słodyczy unikamy niezdrowych dodatków np. syntetycznych emulgatorów, wzmacniaczy smaku, czy mnóstwa cukru, który ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie (nie tylko tuczy, zakwasza, czy kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ale jest też odpowiedzialny za cukrzycę, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu i próchnicę, niewskazany absolutnie przy chorobach nowotworowych!). Opierając swoje wyroby na kaszy jaglanej, 100 % kakao, ksylitolu czy nierafinowanym oleju kokosowym korzystamy z ich niezwykłych wartości odżywczych, wspomagając tym samym proces leczenia i własne zdrowie.
Wartość odżywcza kakao (w 100 g/jednej łyżce stołowej – 5,4 g ):
Tłuszcz – 13.70/0.74 g
Węglowodany – 57.90 g/3.13 (w tym cukry proste 1.75/0.09)
Błonnik – 37.0/2.0 g
Ryboflawina – 0.241/0.013 mg
Niacyna – 2.185/0.118 mg
Witamina B6 – 0.118/0.006 mg
Kwas foliowy – 32/2 µg
Witamina K – 2.5/0.1 µg
Witamina E – 0.10/0.01 mg
Żelazo – 13.86/0.75 mg
Magnez – 499/27 mg
Fosfor – 734/40 mg
Potas – 1524/82 mg
Sód – 21/1 mg
Cynk – 6.81/0.37 mg
Kwasy tłuszczowe:
nasycone – 8.070/0.436 g
jednonienasycone – 4.570/0.247 g
wielonienasycone – 0.440/0.024 g
Bardzo dziękujemy hurtowni VEGAMARKET, która dostarczyła nam produkty hiszpańskiej linii AMANDIN i czeskiej NOMINAL, z których powstały najlepsze, najpyszniejsze i najzdrowsze domowe słodycze.