newsy

Powarsztatowo – Terapia Blizn wg metody ScarWork™ oraz Rolfing® Pytania i odpowiedzi od Anny Świeckiej – Głowackiej

W związku z licznymi zapytaniami jakie pojawiły się podczas fundacyjnego warsztatu Terapia Blizn wg metody ScarWork™ oraz Rolfing®, prowadzonego przez Annę Świecką – Głowacką, 26 października br., prezentujemy przygotowaną przez Prowadzącą listę najczęściej zadawanych pytań i odpowiedzi, które pomogą uporządkować wiedzę na temat terapii blizn ScarWork™ oraz Rolfingu® – holistycznej, manualnej metody pracy z ciałem koncentrującej się na tkance powięziowej.

Czym różni się Rolfing od masażu tkanek głębokich?

Główna różnica leży w określeniu celu terapii. Dzięki holistycznemu podejściu do zdrowia człowieka, Rolfing nie koncentruje się na symptomach generujących ból czy dyskomfort, ale oferuje proces pracy z ciałem i umysłem, który pomaga przezwyciężać fizyczne ograniczenia, chroniczne napięcia i ból, poszerza granice świadomości i możliwości ruchowe własnego ciała, otwiera nasze zmysły na inne, bardziej subtelne postrzeganie siebie i otoczenia.

Dlatego nawet jeśli ktoś przychodzi do mnie z bólem np. szyi, nie koncentruję się tylko na tej części ciała. Rolfer  zawsze patrzy na całego człowieka – podczas sesji uwalniam napięcia w całym ciele ponieważ przyczyna bólu zazwyczaj jest bardziej złożona i wcale nie musi się znajdować w miejscu wywołującym ból. Pamiętam, że powięź poprzez nieprzerwaną sieć naprężonych włókienek, rozchodzących się po całym ciele od skóry do jąder komórek tworzy podstawową architekturę ludzkiego ciała. Wiem, że dzięki tej globalnej sieci powięziowej dotykając ciała w jednym miejscu, wpływam na całego człowieka.  Natomiast masaż, nawet ten skoncentrowany na tkankach głębokich, ma podejście interwencyjne –  boli tu i teraz więc masażysta zajmuje się tym obolałym fragmentem ciała. Oczywiście jest to zabieg bardzo przydatny i skuteczny. Ale często ulga jest tylko chwilowa, ponieważ działanie jest skoncentrowane na złagodzeniu objawu a nie na zlikwidowaniu przyczyny problemu.

Dlaczego potrzebnych jest 10. sesji Rolfingu?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, posłużę się przykładem obierania cebuli. Najpierw zdejmujemy warstwy powierzchowne jedna po drugiej, aby dotrzeć do warstw głębokich i do centrum. Podobna jest logika sesji Rolfingu – od warstw powierzchownych powięzi położonych tuż pod skórą, do warstw głębokich leżących w jamach ciała.  Każda kolejna sesja zbudowana jest w oparciu o efekty poprzedniej tak, że ich rezultaty się kumulują. Pierwsze siedem sesji usuwa napięcia nagromadzone w szczególnych obszarach ciała takich jak stopy, łydki, kolana, uda, miednica, kręgosłup, klatka piersiowa, ramiona i ręce, szyja i głowa. Pozostałe kolejne sesje wyrównują i integrują ciało jako całość, czego efektem jest lepsza równowaga, większy zakres i swoboda ruchu, wyższy poziom energii. Po odbyciu 10.sesji możesz oczekiwać, że wraz z uwolnieniem napięcia z tkanek i towarzyszącego im bólu, pojawią się nowe możliwości ruchowe, poczujesz większą lekkość i swobodę w ciele, sylwetka ulegnie widocznej zmianie a także twój sposób poruszania się. Z sesji na sesję rośnie też twoja świadomość ciała, lepsze rozumienie jak można bezwysiłkowo, bardziej ekonomicznie używać ciała podczas wykonywania codziennych czynności. Dlatego podczas każdej sesji edukuję klientów jak inaczej -ekonomiczniej dla ciała, bardziej zdrowo, bezwysiłkowo-wykonywać podstawowe czynności takie jak siedzenie, stanie, sięganie, itp.

Czy dzieci mogą być rolfowane?

Tak, ale sesje muszą być dopasowane do aktualnych potrzeb rozwojowych dziecka i nie przebiegają wg schematu 10-ciu serii. Sesje trwają zdecydowanie krócej, 20-30 minut w zależności od ruchliwości i pobudliwości dziecka, respektując naturalny proces rozwoju dziecka.

Czy można łączyć Terapię blizn ScarWork™ i Rolfing®?

Tak, chociaż to zależy od wielkości blizny. Jeśli blizna jest długa lub rozległa albo jest kilka dużych blizn wtedy potrzebna jest osobna sesja. Gdy blizna jest niewielka jak np. po laparoskopii lub po usunięciu wyrostka, wtedy włączam pracę na bliźnie do sesji Rolfingu.

Czym różni się ScarWork™ od innych form pracy z blizną?

ScarWork jest metodą nieinwazyjną i niemal bezbolesną. Koncentruje się na pracy z blizną, ale także z jej zrostami, które są niewidoczne dla oka, bo znajdują się pod blizną, pod jej powierzchnią. ScarWork integruje uszkodzoną tkankę w sieci powięziowej przywracając ciału elastyczność, czucie w okolicy blizny, uwolnienie od napięć, przykurczów i tkliwości.

Dla kogo jest Rolfing®?

Rolfing jest sprawdzonym sposobem, aby zdecydowanie zredukować lub wyeliminować ból, uwolnić napięcia tkanek, znacząco poprawić elastyczność ciała, przywrócić poczucie witalności i dobrego samopoczucia. Rolfing jest dla każdego, kto chce żyć i poruszać się swobodnie, bez ograniczeń i bólu. Warto szczególnie polecić Rolfing osobom, które:

• cierpią na chroniczny ból, trudny do zdiagnozowania;
  • doświadczają stanów napięcia w ciele,
  • odczuwają stały dyskomfort w ciele nawet po wielotygodniowej rehabilitacji po doświadczonym urazie albo po przebytej operacji
  • znajdują się w chronicznym stresie czy czują się przytłoczeni życiem,
  • są w trakcie psychoterapii – trudne, skrywane, nieuświadomione emocje często są „uwięzione” w ciele. Często się zdarza w mojej praktyce, że podczas pracy strukturalnej, gdy dotykam jakiegoś miejsca, nagle skumulowane tam emocje uwalniają się w postaci szlochu czy płaczu albo dygotu całego ciała. Jest to oczyszczająca i uwalniająca reakcja ciała z zamkniętych do tej pory emocji. Dlatego Rolfing może pomóc w pełniejszym przejściu psychoterapii;
  • Kobietom po porodzie – sesje Rolfingu pomagają szybciej dojść do siebie, odnaleźć na nowo swoje ciało;
  • mają uczucie, że znajdują się jakby w nie swoim ciele,
  • chcą poprawić zakres swoich ruchów, aby pełniej doświadczać ciała podczas praktyki jogi, tai-chi czy medytacji, a także osiągać lepsze wyniki podczas uprawiania sportów (bieganie, jazda konna, wspinaczka, pływanie, etc)

Tekst przygotowała Anna Świecka – Głowacka – terapeutka Integracji Strukturalnej, znanej też jako Rolfing®. Zachęcamy do kontaktu na http://rolfing-warszawa.pl/