będzie

Bądź w Kazimierzu! Temat warsztatu medycyna chińska 22-25.09.22

wrzesień
Bądź w Kazimierzu! Wiosenna regeneracja z medycyną chińską w Kazimierzu Dolnym (22-25.09).
Dębowe Góry 5, 24-120 Kazimierz Dolny

{Uwaga, zmiana daty warsztatu. Nowy termin: 22-25.09.2022.}

Bądź w Kazimierzu! Wiosenna regeneracja z medycyną chińską. Zapisz się na marcowe wyjazdowe warsztaty Fundacji Małgosi Braunek “Bądź” w Kazimierzu Dolnym (22-25.09).

U progu kalendarzowej wiosny zapraszamy na kolejny warsztat z udziałem ekspertek i ekspertów współpracujących z Fundacją Małgosi Braunek “Bądź”! Tym razem tematem przewodnim będzie medycyna chińska.

Spotykamy się w Kazimierzu Dolnym, gdzie w otoczeniu Parku Krajobrazowego, będziemy pracować nad regeneracją na poziomie ciała – umysłu – ducha. Podczas warsztatu poznamy praktyczne narzędzia, które pozwolą nam powrócić do równowagi, zredukować uczucie stresu, zregenerować organizm po zimie i nauczyć się jak kompleksowo dbać o siebie na co dzień. Zależy nam by każdy uczestnik wyjechał z warsztatu z zregenerowany, z wiedzą jak skutecznie dbać o siebie na co dzień.

Będziemy pracować w małej grupie, poszczególne bloki tematyczne opracowane zostały przez ekspertów i ekspertki fundacji w myśl holistycznego podejścia do zdrowia, pełnego troski o zdrowie i ogólny dobrostan. Pracujemy według stałego dziennego rytmu: MEDYTACJA – WYKŁADY Z MEDYCYNY CHIŃSKIEJ – QIGONG – REFLEKSOLOGIA.

Warsztatową regenerację dopełni przestrzeń usytuowanego w otoczeniu przyrody “Domu na Skarpie”. Miejsce położone jest na terenie Parku Krajobrazowego. Architektura domu łączy tradycyjny styl kazimierski z prostotą i nowoczesnością. “Dom na Skarpie” znajduje się w bliskiej odległości od Rynku Kazimierza (10-15 minut spacerem ocienionym wąwozem). Oprócz wyprawy na Rynek czas wolny będą mogły dopełnić spacery do pobliskiego Mięćmierza, kamieniołomów, nad Wisłę czy na Albrechtówkę.

Na miejscu istnieje możliwość skorzystania z sauny, wyciszenia w domowej bibliotece czy zrelaksowania się na przydomowej łące. Dom otoczony przyrodą sprzyja odpoczynkowi od codziennych aktywności.

Przygotowywane w trakcie warsztatu posiłki będą w 100% wegetariańskie, oparte na lokalnych i sezonowych produktach. Lekkostrawne, ale sycące potrawy wspierać będą aktywności w trakcie trwania warsztatów. Dobrze odżywione ciało i umysł lepiej się relaksują, dzięki nim stajemy się bardziej otwarci, pełni energii i pozytywnego nastawienia do świata.

Dla kogo warsztat?

Dla wszystkich, którzy chcieliby kompleksowo zadbać o swoje zdrowie fizyczne i ogólne samopoczucie, jak i osób po przebytej chorobie lub będących w trakcie choroby przewlekłej. Warsztat nastawiony jest na ogólny well-being, czyli zadbanie o dobrostan. Regeneracja w postaci kilkudniowych warsztatów to okazja by przywrócić lub wprowadzić zdrowe nawyki, które będziemy mogli kontynuować po warsztacie.

Korzyści płynące z warsztatu:

• regeneracja ciała,
  • oczyszczenie (zdrowa lokalna kuchnia),
  • praktyczna wiedza z zakresu medycyny chińskiej,
  • pobudzenie ciała (qigong, refleksologia),
  • redukcja stresu (medytacja),
  • ogólne wzmocnienie i nabranie sił.

Prowadzenie:

• Joanna Jakubowicz
  • Piotr Łysoniewski
  • Paweł Raszkiewicz
  • Kinga Molenda

BLOK WYKŁADOWY MEDYCYNA CHIŃSKA – prowadzenie Piotr Łysoniewski

Mam przyjemność zaprosić Was na warsztaty w ramach, których poprowadzę wykłady z częścią praktyczną. Ponieważ warsztaty odbędą się na początku kalendarzowej wiosny oraz z punktu widzenia medycyny chińskiej będziemy już w jej środku (tak, tak, to nie pomyłka i z chęcią na miejscu wytłumaczę dlaczego tak jest ;-)), skupimy się na wiosennym wzmacnianiu!

W trakcie wykładów opowiem o:

• podstawach medycyny chińskiej,
  • Przemianie Drzewa i jej powiązaniu z obecną porą roku,
  • wiośnie w medycynie chińskiej – jej energii,
  • wiosennym odżywianiu,
  • monodiecie zbożowej i innych metodach wspierających naturalne procesy oczyszczania,
  • Wątrobie i Pęcherzyku Żółciowym – jak o nie zadbać,
  • odżywieniu Krwi, która jest jedną z najważniejszych substancji w naszym ciele (wpływa na stan odżywienia wszystkich narządów Zang Fu, reguluje cykl menstruacyjny i płodność, odzwierciedla się poprzez stan włosów, skóry i paznokci i ma wpływ na nasz wzrok i emocje),
  • jeżeli pogoda nam na to pozwoli, połowę naszych zajęć spędzimy w terenie szukając wiosny i dziko rosnących roślin jadalnych, o których również chętnie opowiem – jak je rozpoznać i kiedy je stosować,
  • dodatkowo w trakcie zajęć chętnie przećwiczę z Wami elementy akupresury i moksybucji.

*** W trakcie warsztatów, w czasie wolnym możliwa będzie indywidualna konsultacja z panem Piotrem. Zapisy i płatność do umówienia indywidualnie z prowadzącym na miejscu. Konsultacje dotyczą tylko pracy na miejscu, ogólnych wskazówek i przepisaniu receptury ziołowej, a nie pełnego przyjęcia do terapii.

Piotr Łysoniewski – naturoterapeuta, psychodietetyk, terapeuta i dietetyk medycyny chińskiej, pomysłodawca konceptu “Taijitu – terapie holistyczne”. Posiada zarówno szeroką wiedzę jak i doświadczenie na polu żywienia i gotowania – zarówno w kuchni polskiej jak i orientalnej. W swej pracy posługuje się technikami zaczerpniętymi z Tradycyjnej oraz Klasycznej Chińskiej Medycyny i łączy je z kuchnią Pięciu Przemian, tak aby jedzenie nie tylko dostarczało pełni swych walorów smakowych, ale stanowiło lekarstwo dla naszego Ciała i Duszy. Swym nieprzeciętnym podejściem do jedzenia, pokazuje Światu, że pokarm może być jedną ze wspaniałych i skutecznych metod do samouzdrawiania na każdym poziomie, czego można doświadczyć na Jego warsztatach gotowania. Prócz dietetyki w swej pracy z pacjentem wykorzystuje akupunkturę, zioła, aromaterapię, probiotykoterapię, terapię wisceralną, pracę z nerwem błędnym, emocjami i traumą. Zafascynowany taoistyczną praktyką QiGong w linii Evy Wong.

PORANNA MEDYTACJA – prowadzenie Joanna Jakubowicz

Dzień rozpoczniemy medytacją w ciszy, koncentrującą się na oddechu i obserwacji naszych wewnętrznych procesów (fizycznych, myślowych, energetycznych). Pierwsza sesja zostanie poprzedzona krótkim wprowadzeniem Joanny Jakubowicz, które pozwoli zapoznać się z techniką świeckiej medytacji, opartej na tradycji ZEN.

Poranna medytacja ma na celu wprowadzenie nas w stan relaksu, kontaktu ze sobą, a co za tym idzie osadzenia i otwarcia na to co przyniesie dzień. Praktyka pomoże otworzyć się na przyjęcie nowych informacji, łagodnie otworzy nas zarówno na wiedzę jak i nowe doświadczenia.

W ten sposób będziemy mogli nauczyć się jak zrelaksować umysł i ciało stosując proste techniki medytacyjne. Dla osób które mają już jakieś doświadczenie będzie to dobra okazja do wspólnej praktyki. Dla tych, którzy będą medytować pierwszy raz mamy nadzieję, że będzie to ciekawe doświadczenie, a poznana technika stanie się nowym narzędziem codziennego użytku.

Joanna Jakubowicz – nauczycielka medytacji, wieloletnia uczennica Mistrzyni zen Małgosi Braunek, związana z polską grupą medytacyjną Kanzeon i międzynarodową szkołą zen White Plum Sangha.

Nadal w intensywnym treningu zen z nauczycielami we Francji (Dana Sangha) i USA (Kanzeon – Big Mind Zen, Zen Peacemakers International) .

Jest absolwentką Five Wisdom Institute w Kalifornii., gdzie nauczyła się jak korzystać i stosować 5 energii mądrości.

Jest współzałożycielką Koła Energii i jedyną prowadzącą warsztaty 5 energii mądrości w Polsce. Zdobyta wiedza i doświadczenie pozwalają jej dzielić się unikatowymi narzędziami do pracy ze sobą.

Uczy świeckiej (domowej) medytacji, wspierającej codzienne funkcjonowanie w świecie pełnym stresu, napięcia i braku czasu.

Na co dzień jako członkini zarządu związana jest z Fundacją Małgosi Braunek ”Bądź”, promującą integralne i holistyczne podejście do zdrowia.

ZAJĘCIA QIGONG – prowadzenie Paweł Raszkiewicz

Qigong to wywodzący się ze starochińskiej tradycji wspierania zdrowia system ćwiczeń oddechowych połączonych z lekką gimnastyką, który jest po dziś dzień niezwykle skutecznym aspektem taoistycznego pielęgnowania długowieczności. Nie istnieją praktycznie żadne przeciwwskazania do rozpoczęcia praktyki Qigong, a same ćwiczenia mogą być z powodzeniem wykonywane przez osoby w każdym wieku czy nawet uskarżające się na drobne niesprawności pourazowe.

Dodatkowo 23 września wypada równonoc jesienna, w tradycyjnym kalendarzu chińskim określana jako Qiu Fen. Jest to dzień wyjątkowej harmonii Yin i Yang, bardzo korzystny energetycznie w kontekście poprawy naszego zdrowia za pomocą ćwiczeń qigong oraz medytacji siedzącej.

Paweł Raszkiewicz – dyplomowany instruktor Tai Chi oraz Qigong, który swe uprawnienia zdobywał pod okiem chińskiego mistrza Tsu. Od ponad 10 lat jest jednym z jego „closed door” uczniów, ale studiował również w górach Wudang. Ciągle podróżując pogłębia swą praktykę u boku najznamienitszych nauczycieli, by następnie dzielić się zdobytą wiedzą z własnymi uczniami. Droga Dao www.drogadao.pl.

WARSZTAT REFLEKSOLOGII – prowadzenie Kinga Molenda

Na warsztatach z refleksologią będziemy pobudzać energię życiową krążącą w meridianach. Sprawdzimy, jak przywrócić nasze siły witalne. Poznamy wybrane punkty refleksoryczne odpowiadające poszczególnym narządom organizmu. Doświadczymy uważnego dotyku, dla odpuszczenia napięć i redukcji stresu. Stopy i dłonie, jako mikrokosmos naszego organizmu, ujawnią nam swoją skrywaną moc. Forma zajęć: elementy automasażu oraz praca w parach.

Kinga Molenda – certyfikowana terapeutka zajęciowa, certyfikowana refleksoterapeutka (współpracuję z Centrum Medycyny Zintegrowanej w Warszawie), prowadzi cykliczne Warsztaty dla Kobiet oraz teatralne terapeutyczne przedstawienia dla dzieci. W moim rozwoju wspierały/wspierają mnie m.in.: Międzynarodowa Akademia Refleksologii i Terapii Meridianowej, Międzynarodowy Instytut Refleksologii Twarzy, Warsztaty z multimetodologicznego refleksorycznego masażu rąk, Kurs Terapii Tańcem i Ruchem DMT dla osób pracujących terapeutycznie, Trening Pozytywnej Neuroplastyczności wg autorskiej metody Ricka Hansona, organizator NVC Lab.

Plan warsztatów:

Zaczynamy kolacją w czwartek, kończymy obiadem w niedzielę

Czwartek

18.00 – kolacja

18.30 – czas wolny

19.30 – sesja wieczorna, przywitanie

Piątek i Sobota

8:00 – 9:00 – medytacja

9:15 – 9:45 – śniadanie

10:15 – 12:45 – blok wykładowy tradycyjna medycyna chińska

13:00 – lunch

14.00 -16.30 czas wolny

17.00 – 18.30 – praktyka QiGong  z Pawłem Raszkiewiczem

19:00 – kolacja

19:30 – 21.00 – wieczorny blok warsztatowy refleksologii

Niedziela

8:00 – 9:00 – medytacja

9:15 – 9:45 – śniadanie

10:00 – 11:30 – praktyka QiGong  z Pawłem Raszkiewiczem

12:00 – lunch i zakończenia warsztatu.

Cena w wersji do wyboru:

• Cena całego warsztatu z pełnym wyżywieniem i noclegiem w pokoju 1 osobowym: 1700 zł
  • Cena całego warsztatu z pełnym wyżywieniem i noclegiem w pokoju 2 osobowym: 1650 zł
  • Cena całego warsztatu z pełnym wyżywieniem i noclegiem w pokoju 3 osobowym: 1600 zł
  • Cena całego warsztatu bez noclegu: 1250 zł
  • Cena całego warsztatu bez noclegu i wyżywienia: 950 zł

Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Zgłaszając udział w warsztacie, prosimy o zaznaczenie wersji noclegowej.

Zgłoszenia i pytania pod adresem: kontakt@backup.fundacjabadz.pl oraz pod numerem telefonu +48 571 207 720.

Potwierdzeniem i gwarancją rezerwacji jest wpłata bezzwrotnej zaliczki w wysokości 350 zł na konto: 62 2030 0045 1110 0000 0365 9090.

Terminy wpłat:
Zaliczka płatna przy rezerwacji dla jej potwierdzenia.
Pełna kwota płatna do 10 września 2022.

• Na warsztaty prosimy przygotować wygodny i niekrępujący ruchów strój. Poduszki i koce do medytacji dostępne będą dla uczestniczek i uczestników warsztatów. Prosimy o zabranie maty do jogi, która będzie potrzeba na warsztatach z refleksologii.
  • Osoby cierpiące na alergie pokarmową proszone są o wcześniejszą informację, pomoże nam to właściwie przygotować menu warsztatów.
  • Na dobę przed rozpoczęciem warsztatów prosimy o wykonanie testu na koronawirusa (COVID-19). Zadbajmy o bezpieczeństwo własne i innych uczestniczek i uczestników. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości przed terminem warsztatu (np. katar, kaszel, bóle głowy) prosimy o pozostanie w domu i kontakt z nami. Postaramy się zarezerwować miejsce na kolejny warsztat.

Zapisując się na warsztat i udostępniając swoje dane osobowe wyrażasz zgodą na ich wykorzystanie w celu obsługi przez Fundację Małgosi Braunek “Bądź” z siedzibą w Warszawie przy ul. Husarii 32. Ponadto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych zawartych w zgłoszeniu zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych ( Dz.U. 2019 poz. 1781) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).