Bądź na bieżąco

Debata w siedzibie PAP nt. leków biopodobnych.

4 lipca 2017 r. w siedzibie PAP odbyła się debata pt. “Leki biopodobne jako szansa na rozwój i upowszechnienie nowoczesnych terapii w Polsce” organizowana przez Puls Medycyny oraz Polską Unię Organizacji Pacjentów, której członkiem jest Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych.
Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem, przybyli przedstawiciele organizacji pacjentów, Fundacji i Stowarzyszeń, lekarze, farmakolodzy oraz media.
W debacie udział wzięli wybitni eksperci, prof. – prof. Grażyna Rydzewska, prof. Mieczysław Szalecki, prof. Tadeusz Pieńkowski, dr Leszek Borkowski, którzy opowiedzieli o ich doświadczeniach z leczeniem biologicznych (leki referencyjne i biopodobne) w praktyce klinicznej.
Ministerstwo reprezentował wiceminister Zdrowia Marek Tombarkiewicz.

Od 2006 roku do końca czerwca 2017 roku EMA zarejestrowała 29 leków biologicznych biopodobnych, przeznaczonych do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów, łuszczycy, łuszczycowego zapalenia stawów, zesztywniającego zapalenia stawów kręgosłupa, nieswoistych chorób zapalnych jelit, niskorosłości, osteoporozy, stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1, nowotworów i wielu innych schorzeń. Na rejestrację czekają już kolejne produkty biopodobne, które znajdą zastosowanie m.in. w onkologii, reumatologii i gastroenterologii.

Wprowadzenie leków biologicznych było ewidentnie przełomem w leczeniu milionów pacjentów dotkniętych chorobami, wobec których stosowane wcześniej farmaceutyki były nieskuteczne. Od lat 80. ubiegłego wieku, kiedy zarejestrowano na świecie pierwsze tego typu produkty lecznicze, wzrasta nie tylko ich znaczenie, ale również liczba obszarów medycyny, w których są wykorzystywane.

Konkurując z lekami referencyjnymi w coraz większej liczbie obszarów terapeutycznych, leki biologiczne biopodobne zapewniają płatnikom, lekarzom i pacjentom możliwość korzystania z szerszej oferty opcji terapeutycznych.

Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych.

Leki biologiczne to wielka grupa leków, dla których substancja czynna jest wytwarzana przez żywe organizmy. W tej grupie są leki referencyjne (oryginalne) i leki biopodobne, które niesłusznie nazywa się generycznymi. „Biopodobne” dla większości z nas brzmi negatywnie, bo kojarzymy tę nazwę z czymś gorszym niż oryginał, czymś w rodzaju wyrobu czekoladopodobnego. Jednak nasz termin „leki biopodobne” jest dosłownym tłumaczeniem angielskiego „biosimilar drugs” i w Unii Europejskiej jest oficjalną nazwą dla tej grupy leków.

Leki biologiczne znane są od dawna. Wystarczy wymienić leki tak popularne jak: insulina (leczenie cukrzycy), heparyna (zawały, zakrzepica), hormon wzrostu (niskorosłość) czy erytropoetyna (anemia). Wykorzystanie zaawansowanych technologii (procesów biotechnologicznych) pozwoliło uzyskać kolejne leki – hormony, cytokiny, komórki macierzyste, komórki autologiczne, allogeniczne, szczepionki DNA, geny terapeutyczne itd.