archiwum wydarzeń

ul. Mikołaja Reja 9, Warszawa

„JESTEM i BĘDĘ” pierwsze z cyklu spotkań – świadectw

Termin:  23.06.2018 (sobota) godz: 12:00-13:30

Adres: Teatr Ochoty / Królestwo Wwa, ul. Mikołaja Reja 9 (Ochota), Warszawa (patio)

Koszt: spotkanie jest  bezpłatne dzięki wsparciu ze strony Teatru Ochoty i Królewstwa Wwa

Zapisy: warsztaty@backup.fundacjabadz.pl / uwaga: liczba miejsc ograniczona

Bardzo serdecznie zapraszamy na spotkanie, które rozpocznie cykl spotkań- świadectw z niezwykłymi ludźmi.

10 zaproszonych Gości, w intymnej rozmowie z dziennikarką Hanią Zielińską podzieli się swoją historią- historią swojej choroby.Opowiedzą o tym z czym się zmagali, jak wyszli z kryzysu zdrowotnego, skąd czerpali siłę, jak odnaleźli swoją drogę do zdrowia i co oznacza dla nich leczenie integralne.

Cykl „JESTEM i BĘDĘ“ to nasz kolejny projekt mający na celu promocję holistycznego, zintegrowanego podejścia zarówno do zdrowia jak i do choroby.

Ideą akcji jest wsparcie i inspiracja każdego z nas do poszukiwania własnej drogi do zdrowia, do wewnętrznej aktywności i mobilizacji. Wysłuchując autentycznych historii o powrocie do zdrowia wbrew diagnozom i prognozom, mamy szansę przekonać się, że nie ma rzeczy niemożliwych, bo tkwi w nas ogromny potencjał do zdrowienia, a NASZE ZDROWIE W OGROMNEJ MIERZE LEŻY W NASZYCH RĘKACH.

Każde spotkanie poprzedzimy osobistym felietonem bohatera publikowanym w vogue.polska, całość cyklu wzbogacą niezwykłe portrety bohaterów wykonane przez cenionych fotografów.

Pierwsze spotkanie odbędzie się już 23. czerwca 2018r. w patio Teatru Ochoty i Królestwa Wwa, a naszym pierwszym gościem będzie Magda Chołyst.

Bohater: Magda Chołyst jest coachem i edukatorką, na co dzień współpracuje z artystami. W wyniku toksycznego działania leku w walce z chorobą autoimmunologiczną utraciła blisko 50% widzenia. Powrót do normalnego funkcjonowania zajął jej ponad półtora roku. Uczenie się „nowego patrzenia” okazało się nie tylko pracą ze wzrokiem i innym sposobem leczenia, ale i nowym podejściem do życia, pracą nad relacjami czy codziennym stylem funkcjonowania. Magda, odbywając twórczą i pełną przygód drogę do zdrowia, paradoksalnie, zaczęła widzieć więcej.

Prowadząca: Hanna Zielińska, dziennikarka, Zajmuje się nauką, kulturą, psychologią i społeczną perspektywą na każdą z tych dziedzin. Po kilkunastu latach praktyki ma za sobą wywiady z wieloma wybitnymi naukowcami i większością znaczących polskich twórców. Szczególnie propaguje wartości związane z wolnością, równością i prawami osób dyskryminowanych. Promuje ideę bliskości w rodzicielstwie i podmiotowości we wszelkich innych relacjach. W swoich audycjach wspiera wybitne kobiety, oddając im głos lub swoim własnym głosem o nich opowiadając. Oswaja starość, bada pamięć autobiograficzną. Na zamówienie Muzeum Powstania Warszawskiego współtworzyła jako wolontariuszka cykl wywiadów telewizyjnych z kombatantami dla Archiwum Historii Mówionej. W młodości postępującą entropię pytań okiełznała wyborem studiowania filozofii na Uniwersytecie Warszawskim.Dalszą anarchię zainteresowań ujarzmiła wyborem zawodu dziennikarki. Od 2004 roku pracuje w Radiu TOK FM.

Ogromne podziękowania kierujemy w stronę Teatru Ochoty i Królestwa Wwa za użyczenie pięknej przestrzeni do przeprowadzenia spotkania.

Serdecznie zapraszamy !