"Bądź" w mediach

Medycyna przyszłości – relacja Magazynu Hipoalergiczni z debaty podczas II Kongresu „BADŹ Integralny w zdrowiu”

W najnowszym wydaniu Magazynu Hipoalergiczni do przeczytania pełna relacja z debaty, jaka odbyła się podczas II Kongresu „BADŹ Integralny w zdrowiu”. Debatę z naukowcami i specjalistami poprowadziła Żaneta Geltz – redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni. Czy to prawda, że sami pracujemy intensywnie na swoją przyszłą chorobę? Skąd się biorą dolegliwości? Czy integracja medycyny jest nadzieją dla medycyny przyszłości? Między innymi na te pytania spróbowali odpowiedzieć prelegenci podczas debaty. Poniżej krótka notka o tym, jak zdefiniowali samo pojęcie medycyna przyszłości uczestnicy debaty, zachęcamy do przeczytania pełnej relacji przygotowanej przez kwartalnik Hipoalergiczni (link poniżej), najnowsze wydanie magazynu już w kioskach!

Medycyna przyszłości
Czy w przyszłej medycynie chodzi o nowoczesne metody diagnostyczne i zastosowanie robotów?
Otóż nie. Okazuje się, że nasi prelegenci drogą debaty doszli do wniosku, iż medycyna przyszłości, to:
• traktowanie pacjenta jako centrum uwagi konsylium konsultantów-specjalistów, którzy będą dostępni w jednym miejscu DLA PACJENTA, aby pacjent nie musiał w stresującej sytuacji chorobowej szukać na własną rękę pomocy, często po omacku
• w przyszłości pacjent powinien być traktowany jak klient, który płaci, więc wymaga, jest doinformowany na temat swojej choroby i dostępnych metod leczenia, w tym konwencjonalnych i naturalnych, gdzie na koniec to pacjent podejmuje decyzję, jaką drogę wybierze, a nie lekarz (owszem, kwestia odpowiedzialności spada na pacjenta, ale zakładamy, że pacjent jest solidnie doinformowany).

Pełna relacja Magazynu Hipoalergiczni z debaty:

Magazyn Hipoalergiczni V-VII >>>>>