Lektury

„Miłość medycyna i cuda”

Autor: Bernie S. Siegel

„W tej wyjątkowej książce, od lat światowym bestsellerze, amerykański chirurg, dr Bernie Siegel udowadnia, że pacjenci w pozornie beznadziejnym stanie mogą sami odwrócić nieuchronny bieg wydarzeń.

Sekret, zdaniem Siegla, tkwi w uzdrawiającej wszechpotędze miłości, pozwalającej włączyć zablokowany w nas biologiczny mechanizm „życia”.

Nikt z nas nie wie, kiedy dosięgnie go poważna choroba. Gdy się to stanie, nie pogrążajmy się w rozpaczy. Jest wyjście z tej sytuacji”

Kilka cytatów na zachętę:

„Fakt, że duch rządzi ciałem, choć lekceważony przez biologię i medycynę jest najbardziej fundamentalnym faktem o procesie życia, jaki znamy”

„Medycyna nadal koncentruje się na chorobie, co jest orientacją błędną. Zwolennicy tej tezy ciągle postępują tak, jakby choroba chwytała ludzi i nie rozumieją, że to ludzie chwytają chorobę”

„Wielu ludzi prowadzi taki tryb życia, jakby chcieli je skrócić”

„Stan ducha zmienia stan ciała”

Książkę powinni przeczytać lekarze, dużo cennych spostrzeżeń popartych doświadczeniem, dotyczących chorób, głównie raka, pacjentów, holistycznego podejścia, sposobów wsparcia i przede wszystkim znaczenia nastawienia do życia i sił duchowych, nie tylko w chorobie.

Również o  błędnym uleganiu statystykom i o tym, że większość samowyleczeń nie trafia do literatury medycznej.

„Książkę można zaproponować wszystkim: tym, którzy mieli nieszczęście chwilowo poddać się chorobie, jak i tym, którzy nigdy nie zamierzają dopuścić choroby do siebie.”