Bądź na bieżąco

Ptysiowa 3, Warszawa

Termin: 07.09.2018 (piątek) godzina 18.00- 20.00

Adres: Ptysiowa 3, 02-968, Warszawa

Koszt: spotkanie będzie bezpłatne dla uczestników dzięki wsparciu ze strony Centrum Kultury Wilanów

Zapisy: Fundacja Małgosi Braunek “Bądź” +48 571 207 720 lub warsztaty@backup.fundacjabadz.pl oraz sekretariat Centrum Kultury Wilanów. Uwaga, liczba miejsc ograniczona!

Czy wiecie, że…? Właściwe pożywienie, czyli naturalne, pełnowartościowe i „żywe”, a jednocześnie pozbawione chemicznych dodatków, nie tylko nas nasyci, da nam energię do działania, dostarczy budulca do codziennie nowo tworzonych komórek w naszym organizmie, ale również zadba o nasz dobry humor! Od tego, co wkładamy codziennie do ust zależy nie tylko nasze zdrowie, ale też nasza równowaga emocjonalna, pozytywne podejście do świata, otwartość i życzliwość względem innych ludzi!
Dzieje się tak, gdy spożywamy pokarmy, które pomagają nam utrzymać równowagę kwasowo-zasadową i hormonalną.

Aby mieć dobry nastrój warto zadbać o nasze…. jelita!
Jednym z bardzo ważnych „hormonów szczęścia” jest serotonina. Tak, o jelita, o ich czystość i właściwą florę bakteryjną. W jelitach powstaje około 90% serotoniny, która jest jednym z najważniejszych „hormonów szczęścia”.

Poziom serotoniny możemy podnieść konsumując węglowodany złożone takie jak: bataty (słodkie ziemniaki), jabłka, jagody, daktyle, kaszę gryczaną, amarantus i komosę ryżową, marchewkę i seler. Za źródło serotoniny, można uznać też produkty takie jak: indyk, fasola i jajka, ze względu na dużą zawartość tryptofanu, który w mózgu jest bezpośrednio przekształcany w serotoninę. W celu zwiększenia wydzielania serotoniny należy również dostarczać organizmowi kwasy omega-3, które można znaleźć w rybach, siemieniu lnianym, orzechach, nasionach i awokado.

Podczas praktycznego warsztatu przygotujemy zdrowe bakaliowe trufle z płatków owsianych w kokosie, sezamie, orzechach i karobie oraz panna cottę z mleka kokosowego z musem malinowym (z użyciem agaru, a nie wieprzowej żelatyny). Oba desery będą bezglutenowe i w 100% roślinne!

Prowadząca:
Kornelia Westergaard– Biotechnolog, dietetyk z zakresu makrobiotyki i medycyny chińskiej, właścicielka cateringu makrobiotycznego Macro Bios Bar i “Gościńca Bocianowo” z ekologiczną kuchnią makrobiotyczną.