Bądź na bieżąco

Slow jogging w tempie Niko-Niko, czyli trening z uśmiechem

wrzesień
Slow jogging
START Kolegiacka 3 - FINISZ Ptysiowa 3, Warszawa

Termin:  07.09.2018  (piątek) godzina 16.00- 17.30

Adres: START Kolegiacka 3 – FINISZ Ptysiowa 3, Warszawa

Koszt: trening będzie bezpłatny dla uczestników dzięki wsparciu ze strony Centrum Kultury Wilanów

Zapisy: Fundacja Małgosi Braunek “Bądź” +48 571 207 720 lub  warsztaty@backup.fundacjabadz.pl oraz sekretariat Centrum Kultury Wilanów. Uwaga, liczba miejsc ograniczona!

Bieganie w tempie Niko Niko czyli tempie z uśmiechem to najlepszy sposób na zdrowie!

Slow jogging to japoński sposób na długowieczność- to bieganie w stylu slow. Zwiększa ono wytrzymałość organizmu, spowalnia procesy starzenia, poprawia sprawność intelektualną oraz pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Truchtając, spala się bowiem dwa razy więcej kalorii, niż chodząc w tym samym tempie. Posiada wszystkie zalety biegania, ale pozbawiona jest jego wad. Biegając w stylu Slow zapobiegamy wielu chorobom cywilizacyjnym, takim jak: otyłość, cukrzyca, choroby krążenia. Jednocześnie nie narażamy się na kontuzje, zakwasy, bóle mięśni i co najważniejsze – nie odczuwamy zmęczenia.

Badania przeprowadzone na grupie osób cierpiących na choroby serca i nadciśnienie pokazały, że 30 minut Slow Joggingu dziennie, 5 razy w tygodniu, skutecznie obniżyło ciśnienie do stopnia, jaki nie był możliwy przy zastosowaniu samych leków. U tych samych badanych zaobserwowano dużo niższy poziom złego cholesterolu i wzrost dobrego.

Wilanowski trening slow joggingu zakończymy sokiem jabłkowym w Filii CKW na Ptysiowej!

Prowadzenie:

Anna Sierpowska

Jest trenerem slow joggingu, nauczycielem Movement Medicine. Praca z ciałem i jego niezwykłymi właściwościami odradzania i reedukacji to motto w jej pracy trenerskiej. Jako druga osoba w Polsce zdobyła numer licencji trenera slowjooging. Od lat towarzyszy w momentach transformacji ludzi, którzy zaczynają swoją drogę ze świadomym ciałem – w odnajdywaniu zdrowia i radości życia w sobie. Slow jogging to pasja do ruchu, który pozwala się odrodzić i wzmocnić. Dużo oddechu i swobody w ciele. Ten rodzaj biegania traktuje jako sposób na życie i odnalezienia swojego życia w ruchu.

Poleca go zawsze każdemu kto szuka swojego rodzaju aktywności, poleca każdemu kto miął kontuzję i boi się nadwyrężenia, osobom chcącym zredukować swoją masę ciała, osobom w rekonwalescencji pochorobowej czy pooperacyjnej. Czynnie zaprasza do uprawiania slow joggingu dzieci i dziadków w imię Pana Profesora Tanaki, który biegał ze 100 latkami – zatem NIKO NIKO i odwagi ?

** niko niko po japońsku znaczy uśmiechnij się ?