Onkoasystent

Szkolimy Onkoasystentów

Fundacja Małgosi Braunek „Bądź” opracowała koncepcję mikroinnowacji społecznej pod nazwą „Bądź obecny na rynku pracy”.

Polega ona na opracowaniu zestawu kompetencji i kwalifikacji wymaganych do podjęcia pracy w roli Onkoasystenta – czyli przewodnika i towarzysza osoby chorej onkologicznie w systemie opieki zdrowotnej i systemie zabezpieczeń społecznych. Kwalifikacje i kompetencje przyszłych Onkoasystentów kształtować będziemy poprzez 2-miesięczną intensywną edukację i 1-miesięczna praktykę zawodu w formie odpłatnego stażu.

Ostatecznie projekt zakończy się wypełnieniem wniosku do Ministerstwa Pracy, Rodziny i Polityki Społecznej o rejestrację nowego zawodu.

W założeniach zawód Onkoasystenta  jest szansą dla młodych dorosłych (18 – 29 lat)  na zdobycie nowych kompetencji i kwalifikacji i tym samym przyczynia się do aktywizacji zawodowej tej grupy wiekowej. Osoby z „doświadczeniem chorowania” będą preferowane w dostępie do zawodu, gdyż uznajemy ich za ekspertów w zakresie poruszania się po zawikłanym i często niezrozumiałym dlAa pacjenta systemie opieki onkologicznej.

Obecnie opracowujemy szczegóły multidyscyplinarnego programu szkoleniowego, który wymagany jest do przygotowania Onkoasystentów do pracy z pacjentem, rodziną i opiekunami.

Projekt innowacyjny „Bądź obecny na rynku pracy” realizowany jest w ramach projektu grantowego „TransferHUB generowanie, wsparcie grantowe i inkubacja innowacji”www.transferhub.pl