Bądź na bieżąco

Warsztat: „Bez ziół ani rusz!”

listopad
Warsztat: "Bez ziół ani rusz!"
Husarii 32 (istnieje mozliwość zmiany miejsca jeżeli będzie dużo chętnych)

Termin: 04 listopada 2017 godz.11.00 – 14.00

Adres: ul. Husarii 32 (Wilanów), Warszawa, pawilon w głębi ogrodu

Koszt: warsztat jest bezpłatny, ale z góry dziękujemy za wszelkie darowizny na rzecz fundacji. 10, 30, 50 zł – każda kwota znaczy dla nas wiele.

Zapisy: warsztaty@backup.fundacjabadz.pl

Wykład obejmuje następujące tematy:

1. Kiedy zioła mogą szkodzić pacjentowi – praktyczne omówienie tego zagadnienia.
  2. Cztery podstawowe zioła dające organizmowi zdrowie i dobrą formę fizyczną: pokrzywa, ostropest plamisty, kozieradka, czarnuszka zwana czarnym kminem.
  3. Kilka słów o odkwaszaniu i oczyszczaniu organizmu uwzględniając fazy księżyca i jego rolę dla zdrowia człowieka.
  4. Propolis i pierzga jako naturalne i bogate źródło przyswajalnych  witamin i minerałów.
  5. Nowotwory: ludowe przepisy na zwalczanie choroby.
  6. Kwas GLA i jego rola w leczeniu nowotworów skóry – gdzie występuje, jak działa, który najlepszy.
  7. Dieta i zioła wskazane w trakcie leczenia chemioterapiami.
  8. Pokaz ziół i produktów zielarskich dostępnych na polskim rynku zielarskim.
  9. Odpowiedzi na pytania słuchaczy.

Wykład będzie żywy, praktyczny, poparty wiedzą o aktualnie dostępnych produktach na polskim rynku zielarskim. Prowadzący przywiezie ze sobą wiele ziół, ciekawych receptur, pomocy naukowych. Na zajęciach będzie pachniało!

Prowadzący: Franciszek Ruciński zajmuje się od 1988 r. ziołolecznictwem, prowadząc w Łodzi popularną „Zielarnię franciszkańską”. Praktyka, poparta ponad 70-letnią tradycją rodzinną, dała mu możliwość uzyskania dużej wiedzy praktycznej i znajomości receptur zarówno klasztornych, jak i świeckich z całego świata.