Zmieniamy niezdrowe na zdrowe

Listopadowy warsztat z serii „Zamieniamy niezdrowe na zdrowe” – prowadzenie Katarzyna Lepa

W niedzielę, 17.11.2019 r. w Centrum Zdrowia Dziecka wspólnie z ekipą Fundacji Onkolandia zorganizowaliśmy kolejny warsztat z serii „Zamieniamy niezdrowe na zdrowe”. Warsztat poprowadziła Katarzyna Lepa z Fundacji Małgosi Braunek „Bądź”, a wspierały ją wolontariuszki: Dorota Kozłowska i Barbara Kozłowska oraz Joanna Brzezińska z Fundacji Nasze Dzieci.

Uczestnicy wspólnie przygotowali: Wegetariański smalec, Pastę z dyni i suszonych pomidorów, Pastę ze słonecznika oraz Smoothie z jarmużem i ananasem. 

Ideą akcji “Zamieniamy niezdrowe na zdrowe”  jest zmiana złych nawyków żywieniowych dzieci będących pacjentami Oddziału Onkologii. Wiemy, jak trudno zrezygnować z pysznych przekąsek, niestety najczęściej ubogich w składniki odżywcze, a wręcz pełnych niezdrowych dodatków, których powinno się unikać (szczególnie w trakcie leczenia!). Dlatego proponujemy inne rozwiązanie: na każdym spotkaniu uczymy się przygotowywać proste, ulubione przekąski w ich zdrowej wersji! Staramy się zainspirować dzieci i ich rodziców i przekonać, że to, co zdrowe, może być tak samo smaczne ja niezdrowe przekąski – a może nawet smaczniejsze .

Dzięki jedzeniu własnoręcznie robionych przekąsek unikamy niezdrowych dodatków np. syntetycznych emulgatorów, wzmacniaczy smaku, zbyt dużej ilości soli czy cukru, który ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie (nie tylko tuczy, zakwasza, czy kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ale jest też odpowiedzialny za cukrzycę, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu i próchnicę, niewskazany absolutnie przy chorobach nowotworowych!). Opierając swoje domowe wyroby na świeżych owocach i warzywach, 100 % kakao, ksylitolu, czy nierafinowanych olejach korzystamy z ich niezwykłych wartości odżywczych, wspomagając tym samym proces leczenia i wzmacniając własne zdrowie.

Wegetariański smalec wg. przepisu Marty Dymek z jadłonomia.com

Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na jeden słoik:
1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
2 cebule
4 suszone śliwki
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1 jałowiec
1 goździk
½ łyżeczki majeranku
1 łyżka sosu sojowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
delikatny olej do smażenia

Przygotowanie:
Cebulę posiekać w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota.

W międzyczasie fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i ¼ szklanki zimnej wody, odstawić. Śliwki pokroić na małe kawałki.

Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę – kawałki cebulki i śliwek powinny być wyczuwalne.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, obowiązkowo na dobrym chlebie i z kiszonym ogórkiem.

Pasta z dyni i suszonych owoców wg. przepisu Marty Dymek z jadłonomia.com

Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut czekania
Składniki na jeden duży słoik:
1 kg dyni Hokkaido, ewentualnie dyni piżmowej
olej
sól1/2 cebuli
oliwa
szczypta soli1 ząbek czosnku
3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
szczypta płatków chili
2 – 3 łyżki oliwy
1 1/2 łyżki octu balsamicznego
5 suszonych pomidorów
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Dynię pokroić na ćwiartki, przy pomocy łyżki wydłubać pestki, posmarować olejem, oprószyć solą i wsunąć do piekarnika. Piec przez 30 – 45 minut do momentu, aż będzie bardzo miękka.

Upieczoną dynię wyjąć na blat i chwilę studzić. W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, poczekać 10 sekund, po czym dodać posiekaną pietruszkę oraz płatki chili i smażyć ostatnie 10 sekund.

Upieczoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę. Do takiej pasty dodać zawartość patelni wraz z aromatyczną oliwą i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, a potem schłodzić w lodówce, żeby się przegryzła. Dobra na każdym pieczywie i o każdej porze dnia.

Porady:
Do tego przepisu najlepiej nadaje się dynia Hokkaido, ewentualnie może być to dynia piżmowa. Ta pierwsza jest gęsta, zwarta i mączysta, dzięki czemu pasta ma odpowiednią gęstość. Używając zwyczajnej dyni olbrzymiej otrzymacie zupę krem.

Dynię Hokkaido dobrze piecze się w skórze i blenduje razem ze skórą, która po upieczeniu jest miękka i smaczna.Dynię wystarczy podzielić na ćwiartki, pokrojona w kostkę może być za sucha i niewystarczająco aromatyczna. Zamiast octu balsamicznego można dodać sok z cytryny.

Pasta słonecznikowa wg. przepisu Marty Dymek z jadłonomia.com

Czas przygotowania: 10 minut + noc namaczania
Składniki na jeden słoik:
200 g słonecznika / 1 ½ szklanki
5 suszonych pomidorów
pęczek pietruszki, zgrzebnie posiekany
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
2 – 4 łyżki wody
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić i opłukać. Do naczynia blendera wrzucić namoczony słonecznik, suszone pomidory, sok z cytryny, pietruszkę i czosnek. Wszystko zmiksować na gęstą i grudkowatą pastę.

Dolać dwie łyżki wody i miksować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością soli i czarnego pieprzu, porządnie zblendować i przełożyć do czystego słoiczka. Przechowywać w lodówce przez 3 – 4 dni.

Smoothie z jarmużem i ananasem wg. przepisu z Kwestia Smaku 

Czas przygotowania: 10 minut 
Składniki na jeden słoik:
1/2 ananasa
2 liście jarmużu (ok. 50 g)
1 szklanka soku jabłkowego
1 cm imbiru (polecam brazylijski)

Przygotowanie:
Ananasa pokroić w plasterki, odkroić skórę, miąższ pokroić na kawałki usuwając środkową twardą część. Włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać umyte i pocięte liście jarmużu z pominięciem środkowej twardej części.

Wlać sok jabłkowy, dodać obrany i pokrojony na kilka kawałków imbir i wszystko dokładnie zmiksować. Imbir można też wcześniej zetrzeć na tarce pozbywając się włókien.

Dziękujemy i do zobaczenia niebawem! 

Zapisz się na newsletter

Wyślemy porcję porad, inspiracji i zaprosimy na wydarzenia organizowane przez naszą fundację

Szanujemy prywatność naszych subskrybentów i zapewniamy, że podane dane tj. adres e-mail będzie używany wyłącznie do celów związanych z wysyłaniem informacji o działaniach Fundacji Małgosi Braunek „Bądź”. Wypełniając formularz zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych związanych z komunikacją elektroniczną. Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Fundacja Małgosi Braunek Bądź” z siedzibą przy ul. Husarii 32, w Warszawie (02-951) dowiedz się więcej
© 2016 Fundacja Małgosi Braunek „Bądź”. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Realizacja: PureWeb