Bądź na bieżąco

Warsztat z serii „Zamieniamy niezdrowe na zdrowe” z gościnnym udziałem Moniki Mrozowskiej

W niedzielę, 2 czerwca 2019r. kolejny raz zawitaliśmy do  Centrum Zdrowia Dziecka by wspólnie ze wspaniałą ekipą Fundacji Onkolandia świętować z małymi pacjentami Dzień Dziecka i zaprosić na warsztat z serii „Zamieniamy niezdrowe na zdrowe”.  Tym razem spotkanie poprowadziła Monika Mrozowska – autorka wielu książek kulinarnych ze zdrowymi przepisami, która wspólnie z Uczestnikami przygotowała:  hummus z miso, zielone pesto, pralinki migdałowe, kulki czekoladowe oraz magiczne kulki mocy!

Sponsorem zdrowych upominków dla małych pacjentów z okazji Dnia Dziecka była firma Organic Farma Zdrowia, za co serdecznie dziękujemy!

Ideą akcji “Zamieniamy niezdrowe na zdrowe”  jest zmiana złych nawyków żywieniowych dzieci będących pacjentami Oddziału Onkologii. Wiemy, jak trudno zrezygnować z pysznych przekąsek, niestety najczęściej ubogich w składniki odżywcze, a wręcz pełnych niezdrowych dodatków, których powinno się unikać (szczególnie w trakcie leczenia!). Dlatego proponujemy inne rozwiązanie: na każdym spotkaniu uczymy się przygotowywać proste, ulubione przekąski w ich zdrowej wersji! Staramy się zainspirować dzieci i ich rodziców i przekonać, że to, co zdrowe, może być tak samo smaczne ja niezdrowe przekąski – a może nawet smaczniejsze .

Dzięki jedzeniu własnoręcznie robionych przekąsek unikamy niezdrowych dodatków np. syntetycznych emulgatorów, wzmacniaczy smaku, zbyt dużej ilości soli czy cukru, który ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie (nie tylko tuczy, zakwasza, czy kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ale jest też odpowiedzialny za cukrzycę, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu i próchnicę, niewskazany absolutnie przy chorobach nowotworowych!). Opierając swoje domowe wyroby na świeżych owocach i warzywach, 100 % kakao, ksylitolu, czy nierafinowanych olejach korzystamy z ich niezwykłych wartości odżywczych, wspomagając tym samym proces leczenia i wzmacniając własne zdrowie.

Na zdjęciu z Oriną – Kasia, poetka która marzy o wydaniu tomiku ze swoją poezją. Trzymamy kciuki za Kasię i mamy nadzieję do usłyszenia i zobaczenia niebawem na oficjalnym wieczorze autorskim!

Podczas warsztatów Monika Mrozowska wraz z Uczestnikami przygotowała pyszne i zdrowe przekąski: 

Hummus z miso
składniki:
5 puszek ciecierzycy
2 główki czosnku
3/4 szklanki oliwy z oliwek
10 płaskich łyżek pasty miso
4 pęczki szczypiorku
Ciecierzycę miksujemy na jednolitą masę z wyciśniętym ząbkiem czosnku,
oliwą z oliwek i pastą miso. Gotową pastę mieszamy z poszatkowanym
szczypiorkiem. Pastą smarujemy kanapki.
Pesto zielone
składniki:
5 doniczek bazylii
500 g sera cheddar
250 g pestek słonecznika
szklanka oliwy
1 główka czosnku
sok z 5 cytryn

Pestki słonecznika mielimy np. w młynku do kawy. W blenderze miksujemy na jednolitą masę listki bazylii z oliwą i sokiem z cytryny. Ser ścieramy na drobnej tarce i dorzucamy do bazylii. Następnie dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i zmielone pestki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Przepisy do pobrania >>>>>> TU

Pralinki migdałowe
składniki:
1 szklanka mąki migdałowej (mielonych migdałów bez skórek, zmielonych płatków migdałów)
2 łyżki miodu (lub syropu klonowego)
1 łyżeczka oleju arganowego (lub migdałowego / orzechowego / lnianego)
opcjonalnie sok z cytryny
Do miski wsypać mąkę migdałową, dodać miód oraz olej i wymieszać ręką, ugnieść i – mocno dociskając – uformować kuleczki. Można też dodać pół łyżeczki soku z cytryny dla przełamania słodyczy. Obtoczyć w wiórkach lub maku lub mielonych migdałach.

Kulki czekoladowe
składniki:
100g suszonych, niesiarkowanych moreli lub suszonych śliwek
100g masła migdałowego (niekoniecznie)
50g pasty tahini (zawiera wapń!)
100g pestek słonecznika (cynk!)
1 łyżka nasion chia lub 1 łyżka nasion siemienia lnianego (Omega 3 oraz 6)
1 łyżka nasion konopnych (niekoniecznie)
2 łyżki kakao (magnez!)
4 łyżki syropu z agawy lub miodu (słodko i zdrowo)
1 łyżeczka sproszkowanej trawy młodego jęczmienia (chlorofil!)
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżeczki oleju kokosowego (zdrowy tłuszcz!)
2 łyżki ekologicznej kandyzowanej skórki pomarańczy
do obtoczenia kulek: surowe kakao, nasiona sezamu, chia lub wiórki kokosowe

Suszone morele lub śliwki umyj dokładnie. Jeśli obawiasz się, że Twój mikser nie jest zbyt mocny, to namocz suszone owoce, aby zmiękły, a następnie dokładnie osusz. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w blenderze, a następnie dłońmi uformuj kulki. Jeśli będą zbyt suche (nie będą dobrze się formowały) dodaj trochę więcej oleju kokosowego, ewentualnie miodu. Kulki obtaczaj w suchych składnikach. Przed podaniem możesz umieścić je na 15 minut w lodówce.

Przepisy do pobrania >>>>>TU

Najłatwiejsze kulki moc
składniki na około 15–18 sztuk:
2 szklanki mieszanki orzechów i nasion (użyłem orzechów laskowych, nerkowców, migdałów i ziaren słonecznika)
1 szklanka górskich płatków owsianych
1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku
½ łyżeczki miąższu z laski wanilii (opcjonalnie)
1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
½ łyżeczki soli
ulubione przyprawy: kakao, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, chili
dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane
1. W blenderze z nasadką o ostrzach S zmiel bardzo drobno mieszankę orzechów i przesyp ją do większej miski wraz z wanilią, solą i wybranymi przyprawami. Do mielenia możesz równie dobrze użyć młynka do kawy.
2. Kolejno zmiel płatki owsiane i przesyp je do osobnej miski.
3. Na końcu zmiksuj namoczone wcześniej daktyle (wodę odlej do małej szklanki), aż powstanie z nich gęsta i gładka masa.
4. Do mieszanki orzechowej dodaj masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem lub rękoma. Powoli dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna. Zazwyczaj szklanka całych płatków owsianych jest wystarczająca, jednak zależy to od stopnia namoczenia i rodzaju użytych daktyli. Gdyby okazały się za suche – dodawaj po odrobinie wody pozostałej z moczenia daktyli.
5. Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek.
6. Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta. 7. Ozdabiaj kulki, wcześniej zwilżając je odrobiną wody (wystarczy zaledwie na opuszkach palców), i odkładaj na papier do pieczenia.
8. Gotowe! Kulki najlepiej jeść po dobrym schłodzeniu w lodówce.

Przepisy do pobrania >>>>>TU

Dziękujemy Monice Mrozowskiej za prowadzenie warsztatów i wspaniałe przepisy prosto z serca. Fundacji Onkolandia za wsparcie, pomoc i współorganizację.Uczestnikom i ich Rodzicom za udział w spotkaniu i wspólne, świąteczne popołudnie. Wielkie podziękowania należą się firmie Organic Farma Zdrowia za przekazanie zdrowych upominków dla Pacjentów oraz składników do warsztatów.

Do zobaczenia następnym razem my znów zamienić niezdrowe na zdrowe!
Fundacja Małgosi Braunek „Bądź”.

 

Zapisz się na newsletter

Wyślemy porcję porad, inspiracji i zaprosimy na wydarzenia organizowane przez naszą fundację

Szanujemy prywatność naszych subskrybentów i zapewniamy, że podane dane tj. adres e-mail będzie używany wyłącznie do celów związanych z wysyłaniem informacji o działaniach Fundacji Małgosi Braunek „Bądź”. Wypełniając formularz zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych związanych z komunikacją elektroniczną. Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Fundacja Małgosi Braunek Bądź” z siedzibą przy ul. Husarii 32, w Warszawie (02-951) dowiedz się więcej
© 2016 Fundacja Małgosi Braunek „Bądź”. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Realizacja: PureWeb