Było

Warsztaty „Taniec Zwierząt” w Centrum Zdrowia Dziecka

W poniedziałek 11 września w Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu na oddziale onkologii dziecięcej odbył się warsztat pt. “Taniec Zwierząt” zorganizowany przez naszą fundację we współpracy z cudowną Fundacją Onkolandia.

Prowadzącym warsztat był Norbert Kulesza – uczeń Osho od 1988 roku, założyciel Fundacji Przyjaciół Osho. Instruktor medytacji Osho od 1993 roku.

Bardzo dziękujemy Uczestnikom, ich wspaniałym aktywnym Rodzicom i Norbertowi za Słońce i całą dżunglę zwierząt, które pojawiły się na oddziale CZD.

“Taniec Zwierząt” to zabawa polegająca na wcielaniu się w różne zwierzęta i tańczenie ich przy odpowiednio dobranej dla każdego zwierzęcia muzyce. podążając za ciałem i intuicją docieramy do energii i jakości reprezentowanych zwierząt.

Medytacje Aktywne zostały stworzone przez OSHO z myślą o współczesnym człowieku- łączą korzyści tradycyjnej medytacji ze świetną zabawą. Taniec rozpuszcza napięcia i pozwala doświadczyć wewnętrznej harmonii, poruszyć energię w ciele i wyciszyć umysł.

Inne korzyści płynące z praktykowania medytacji aktywnych:

• uwalnia stres zgromadzony w organizmie
  • wzmacnia system immunologiczny
  • zwiększa produkcję serotoniny, poprawia nastrój
  • redukuje bóle związane z napięciem
  • regeneruje system nerwowy
  • oprawia koncentrację i pamięć
  • podnosi poziom energii,
  • eliminuje toksyny
  • wzmacnia ciało
  • obniża wysokie ciśnienie krwi
  • uziemia i podnosi poczucie sensu