Było

“Witaminy i suplementy bez tajemnic”, wykład dr Elżbiety Dudzińskiej dla Centrum Kultury Wilanów

W czwartek 10 maja 2018 roku miał miejsce drugi z cyklu wykładów, które organizujemy we współpracy z Centrum Kultury Wilanów. W ramach Wilanowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku odbyło się spotkanie z dr Elżbietą Dudzińską, uznaną lekarz medycyny integralnej.

Tym razem tematem wykładu były witaminy i suplementy- dowiedzieliśmy się czym są, co to jest biodostępność, jakie problemy wynikają z niedoboru lub nadmiaru witamin i minerałów, poznaliśmy także znaczenie oznaczeń jakie występują na opakowaniach.

W obecnych czasach mamy olbrzymi dostęp do suplementów, otaczają nas reklamy coraz to nowych preparatów, doniesienia naukowe są często przeciwstawne. Pamiętajmy – czytajmy etykiety, zwracajmy uwagę na dawki i czy w preparacie występują jakiekolwiek dodatkowe składniki, wybierajmy produkty ze sprawdzonego źródła, rozmawiając z lekarzem informujmy go nie tylko o zażywanych lekach, ale też wszystkich suplementach – one też mogą wchodzić w interakcje z lekami i mają na nasz organizm ogromny wpływ.

Dziękujemy Pani Doktor za spotkanie, Centrum Kultury Wilanów i wszystkim Uczestnikom za kolejne miłe popołudnie i liczną frekwencję.