Było

Żywienie w chorobie nowotworowej – relacja z warsztatu

Warsztatem, który odbył się 28 listopada 2015 r. rozpoczęliśmy cykl wykładów i warsztatów, wspomagających osoby chore onkologicznie, ich rodziny ale również osoby zdrowe, które chcą należycie dbać o swoje zdrowie.

Warsztat składał się z trzech części:

• wykładu na temat odżywiania w chorobie nowotworowej
  • części pokazowej, prezentacji propozycji posiłków – wraz z degustacją, tym razem wspólnie przyrządziliśmy zupę warzywną i tiramisu w wersji light
  • części dyskusyjnej, gdzie uczestnicy mieli również możliwość zadawania pytań dotyczących żywienia w chorobie nowotworowej

Prelekcję wygłosiła dla nas Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyk z dużym doświadczeniem zawodowym, specjalista w żywieniu w chorobach cywilizacyjnych oraz m.in. w trakcie leczenia nowotworów.
Warsztatów żywieniowych planujemy więcej, poprzez edukację w tym zakresie i pokazanie możliwości kulinarnych chcemy propagować zdrowy styl życia, głównie pod kątem profilaktyki chorób nowotworowych.