Jestem będę

“Jestem i Będę” projekt Fundacji Małgosi Braunek „Bądź” & Vogue.pl & Storyrel.pl

Cykl „Jestem i Będę“ to projekt Fundacji Małgosi Braunek “Bądź” mający na celu promocję aktywnej postawy wobec własnego zdrowia oraz holistycznego, zintegrowanego podejścia zarówno w profilaktyce jak i w leczeniu. Ideą akcji jest inspiracja każdego z nas do poszukiwania własnej drogi do zdrowia, do kultywowania w sobie wewnętrznej aktywności i mobilizacji.

Wysłuchując autentycznych historii o powrocie do zdrowia często wbrew diagnozom i prognozom, mamy szansę przekonać się, że nie ma rzeczy niemożliwych, bo tkwi w nas ogromny potencjał do zdrowienia, a NASZE ZDROWIE W OGROMNEJ MIERZE LEŻY W NASZYCH RĘKACH.

Projekt składa się z świadectw-felietonów, osobistych  tekstów napisanych przez bohaterów, którzy dzielą się historią swojej  choroby. Opowiadają o tym, z czym się zmagali, jak wyszli z kryzysu  zdrowotnego, jak odnaleźli swoją drogę do zdrowia i w końcu – co poprzez ową walkę zmieniło się w ich życiu.

Historie naszych bohaterów jednocześnie publikowane są w vogue.pl i na Storytel.pl. Felietony dopełnia  seria niezwykłych portretów wykonanych przez najbardziej cenionych  fotografów. Każdy z gości spotyka się z fotografem, który portretuje go  według własnego uznania, interpretując na swój sposób historię spotkanego bohatera.

Publikacjom w vogue.pl towarzyszy odnośnik do podcastów realizowanych dzięki współpracy z platformą Storytel.pl. Intymne, głębokie i inspirujące rozmowy prowadzone przez Orinę Krajewską są dopełnieniem niezwykłych spotkań z bohaterami projektu.

Zachęcamy do skorzystania z 30-dniowego bezpłatnego dostępu do Storytel: www.storytel.pl/jestembede.

Finisz projektu odbędzie się w formie wernisażu i wystawy fotografii. Będzie to okazja do podsumowania projektu oraz spotkania ze wszystkimi bohaterami i uczestnikami projektu „Jestem i Będę”. Podczas wernisażu odbędzie się też charytatywna aukcja zdjęć oraz wyjątkowych przedmiotów której dochód wesprze działania Fundacji.

Pierwsza odsłona projektu
Cykl „Jestem i Będę” został zapoczątkowany w czerwcu 2018 roku tekstem Oriny  Krajewskiej wprowadzającym do idei, jak również działań samej Fundacji „Bądź”. Portret do tekstu Oriny zrealizowała Weronika Ławniczak (Instagram: weronika_lawniczak).

Link do artykułu >>> „Orina Krajewska: Weźmy się za zdrowie” na Vogue.pl

Pierwszą bohaterką cyklu jest Magda Chołyst, sfotografowana przez Kasię Bielską (Instagram:kasiabielska). Felieton Magdy i jej wyjątkowy portret pojawił się 18 czerwca 2018 roku w vogue.pl, spotkanie z Magdą dopełniające wydarzenie poprowadziła Hanna Zielińska, dziennikarka Tok FM w Klubokawiarni Królestwo WWA 23.06.2018.

Link do artykułu >>> „Wzroku nie odzyskałam, ale dziś widzę więcej niż kiedykolwiek” na Vogue.pl

Magda Chołyst w wyniku toksycznego działania leku w walce z chorobą autoimmunologiczną utraciła blisko 50% widzenia. Powrót do normalnego funkcjonowania zajął jej ponad półtora roku. Uczenie się „nowego patrzenia” okazało się nie tylko pracą ze wzrokiem i innym  sposobem leczenia, ale i nowym podejściem do życia, pracą nad relacjami czy codziennym stylem życia. Magda, odbywając twórczą i pełną przygód  drogę do zdrowia, paradoksalnie, zaczęła widzieć więcej.

Magda zawodowo jest założycielką Artist in Bloom, pracowni na warszawskiej Ochocie i  podróżującej pop up school. Jako coach i edukatorka, pomaga artystom przekładać odważne wizje i twórcze pomysły na konkretne projekty, cele i przemyślane strategie działania. Współpracuje z instytucjami kulturalnymi, festiwalami i uczelniami artystycznymi w Polsce i za granicą. Magda Chołyst jest od 2018 r. jest członkinią Fundacji Małgosi Braunek „Bądź” oraz  koordynatorem projektu „Jestem i Będę”.

Kolejne odcinki projektu:
Jestem wdzięczna chorobie, historia Aleksandry Nowińskiej, 03.12.2019